Baba ghanoush

Krakus
Baba ghanoush

0

0 / 0

Baba ghanoush to pyszna pasta z pieczonego bakłażana i tahini. Świetnie pasuje do chleba pita, surowych warzyw lub jako dodatek do ryb i mięs. My proponujemy wersję ze świeżymi bułkami i ogórkami kiszonymi — to świetna opcja na śniadanie lub pyszną przekąskę w ciągu dnia!

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. bakłażan

1 szt. ząbki czosnku

2 łyżka sok z cytryny

2 łyżka oliwa extra virgin

0.50 łyżeczka mielony kumin

4 szt. ogórki kiszone krakus

4 szt. bułki

1 pęcz. natka pietruszki

1 szcz. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Bakłażany umyć, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 35 minut.

2

Po upieczeniu ostudzić, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ.

3

Bakłażana, sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tahini zmielić za pomocą blendera lub malaksera na gładką masę.

4

Bułki przekroić na pół, posmarować pastą, dodać ogórki kiszone oraz posiekaną natkę pietruszki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły