Baba ghanoush
Krakus
Baba ghanoush to pyszna pasta z pieczonego bakłażana i tahini. Świetnie pasuje do chleba pita, surowych warzyw lub jako dodatek do ryb i mięs. My proponujemy wersję ze świeżymi bułkami i ogórkami kiszonymi — to świetna opcja na śniadanie lub pyszną przekąskę w ciągu dnia!
0
0 / 0
Baba ghanoush to pyszna pasta z pieczonego bakłażana i tahini. Świetnie pasuje do chleba pita, surowych warzyw lub jako dodatek do ryb i mięs. My proponujemy wersję ze świeżymi bułkami i ogórkami kiszonymi — to świetna opcja na śniadanie lub pyszną przekąskę w ciągu dnia!
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. bakłażan
1 szt. ząbki czosnku
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżka oliwa extra virgin
0.50 łyżecz. mielony kumin
4 szt. ogórki kiszone krakus
4 szt. bułki
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Bakłażany umyć, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 35 minut.
Po upieczeniu ostudzić, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ.
Bakłażana, sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tahini zmielić za pomocą blendera lub malaksera na gładką masę.
Bułki przekroić na pół, posmarować pastą, dodać ogórki kiszone oraz posiekaną natkę pietruszki.