Avgolemono — grecka zupa cytrynowa

EkspertOdKuchni
Avgolemono — grecka zupa cytrynowa

0

0 / 0

Avgolemono to tradycyjna grecka zupa cytrynowa, która jest znana ze swojego wyjątkowego smaku i konsystencji. Składa się głównie z bulionu drobiowego, makaronu orzo, żółtek jaj i soku z cytryny. Całość jest jednocześnie kremowa i lekko kwaśna, dzięki czemu to doskonały wybór na letnie dni, gdy potrzebujemy orzeźwiającego posiłku. Zupa Avgolemono z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni greckiej i wszystkim, którzy lubią połączenie cytrynowej świeżości z bogatym i kremowym smakiem. Jest idealnym daniem dla osób preferujących lekkie, ale sycące posiłki o wyrazistym smaku. Życzymy smacznego!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 l bulion drobiowy

200 g ugotowane mięso z kurczaka

120 g makaron orzo

2 szt. żółtka jaj

1.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

W dużym garnku zagotuj bulion drobiowy.

2

W bulionie ugotuj makaron orzo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Teraz przygotuj sos cytrynowy. W osobnej misce roztrzep żółtka jaj. Następnie dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

4

Zmniejsz ogień bulionu i dodaj ugotowane mięso z kurczaka, pokrojone w kawałki. Gotuj przez kilka minut, aż całość się podgrzeje.

5

Teraz stopniowo dodawaj sos cytrynowy do gorącego bulionu, ciągle mieszając.

6

Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Serwuj z plastrami cytryny i tymiankiem na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły