Avgolemono - grecka zupa cytrynowa
m7
Tradycyjna zupa grecka.
0
3.6 / 11
Tradycyjna zupa grecka.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. czarny pieprz
6 szkl. bulion drobiowy
0.50 szkl. drobny makaron
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. sok z cytryny
1 szt. cytryna
Przygotowanie
1
Makaron ugotować w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2
Gdy makaron już jest ugotowany, ubić jajka i połączyć je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody.
3
Ucierając, powoli wlać do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną.
4
Następnie jajka wlać do wywaru. Zupę zdjąć z ognia, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
5
Zupę podać od razu przybraną plasterkami cytryny.
6
Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.