Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

m7
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

0

3.6 / 11

Tradycyjna zupa grecka.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. czarny pieprz

6 szkl. bulion drobiowy

0.50 szkl. drobny makaron

3 szt. jaja kurze całe

2 szt. sok z cytryny

1 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Makaron ugotować w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Gdy makaron już jest ugotowany, ubić jajka i połączyć je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody.

3

Ucierając, powoli wlać do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną.

4

Następnie jajka wlać do wywaru. Zupę zdjąć z ognia, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

5

Zupę podać od razu przybraną plasterkami cytryny.

6

Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

244

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły