Avgolemono - grecka zupa cytrynowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Avgolemono - grecka zupa cytrynowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974980087.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjna zupa grecka.
0
3.6 / 11
Tradycyjna zupa grecka.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. czarny pieprz
6 szkl. bulion drobiowy
0.50 szkl. drobny makaron
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. sok z cytryny
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Makaron ugotować w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy makaron już jest ugotowany, ubić jajka i połączyć je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody.
Ucierając, powoli wlać do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną.
Następnie jajka wlać do wywaru. Zupę zdjąć z ognia, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Zupę podać od razu przybraną plasterkami cytryny.
Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.