Aromatyczny piernik z powidłami

DominikaGucwa

Przepyszny, miękki i wilgotny piernik z powidłami oblany gęstą polewą. Jest mięciutki już od chwili gdy wyjmie się go z piekarnika. Łatwy w przygotowaniu i szybko znika ze świątecznego stołu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
448
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszny, miękki i wilgotny piernik z powidłami oblany gęstą polewą. Jest mięciutki już od chwili gdy wyjmie się go z piekarnika. Łatwy w przygotowaniu i szybko znika ze świątecznego stołu!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
4 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
5 łyżka kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia (ciasto)
4 łyżecz. przyprawa do piernika
1 szkl. cukier
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
3 szt. jajko
250 g masło
200 g śmietanka kremowa 30%
2 szt. czekolada gorzka
2 łyżecz. żelatyna
Przygotowanie
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.
Miękkie masło zmiksować z cukrem i dodać jajka oraz mleko.
Nie przerywając miksowania dodać stopniowo wszystkie suche składniki. Miksować przez 3 minuty na średnich obrotach.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na około godzinę.
Po upływie godziny wyjąć ciasto z piekarnika. Odczekać aż wystygnie i przekroić na pół.
Jedną połówkę ciasta wysmarować powidłami śliwkowymi i przykryć drugą.
Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku. Czekoladę posiekać na malutkie kawałki. Śmietanę zagotować w garnuszku, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Wlać żelatynę i wymieszać. Dodawać pokrojone masło, cały czas mieszając. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Przygotowaną i lekko przestudzoną polewą polać całe ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
448
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten