Aromatyczny piernik z powidłami

DominikaGucwa
Aromatyczny piernik z powidłami

0

0 / 0

Przepyszny, miękki i wilgotny piernik z powidłami oblany gęstą polewą. Jest mięciutki już od chwili gdy wyjmie się go z piekarnika. Łatwy w przygotowaniu i szybko znika ze świątecznego stołu!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

4 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

5 łyżka kakao decomorreno

2 łyżeczka proszek do pieczenia (ciasto)

4 łyżeczka przyprawa do piernika

1 szkl. cukier

0.50 szkl. mleko uht 3,2%

3 szt. jajko

250 g masło

200 g śmietanka kremowa 30%

2 szt. czekolada gorzka

2 łyżeczka żelatyna

Przygotowanie


1

Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.

2

Miękkie masło zmiksować z cukrem i dodać jajka oraz mleko.

3

Nie przerywając miksowania dodać stopniowo wszystkie suche składniki. Miksować przez 3 minuty na średnich obrotach.

4

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na około godzinę.

5

Po upływie godziny wyjąć ciasto z piekarnika. Odczekać aż wystygnie i przekroić na pół.

6

Jedną połówkę ciasta wysmarować powidłami śliwkowymi i przykryć drugą.

7

Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku. Czekoladę posiekać na malutkie kawałki. Śmietanę zagotować w garnuszku, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Wlać żelatynę i wymieszać. Dodawać pokrojone masło, cały czas mieszając. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.

8

Przygotowaną i lekko przestudzoną polewą polać całe ciasto i odstawić do zastygnięcia.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły