Aromatyczny krem z pomidorów
lubella
0
5 / 1
0
Błyskawiczna zupa krem pomidorowa to szybki pomysł na smaczne i zdrowe danie w wersji dietetycznej lub nieco bardziej kalorycznej, czyli z makaronem i śmietaną. Przetestuj zupę na passacie pomidorowej w ramach szybkiego obiadu. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
4 porcje
Składniki
200 gr makaron lubella gniazda nitki
2 szt marchew
1 szt seler naciowy
10 śmietana 18%
1 łyżka masło
1 l woda
1 opak. passata pomidorowa łowicz
6 szt bazylia
4 szt tymianek
1 łyżka oregano
1 szcz. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie… Do garnka wlej passatę pomidorową Łowicz i wodę, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchew, czosnek, tymianek. Gotuj 30 minut na małym ogniu.
To już prawie meta! Za pomocą blendera zmiksuj całość. Pokrój seler naciowy w małe kawałki i dodaj do zupy wraz z łyżką masła. Całość doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron. Na koniec zupę udekoruj bazylią, oregano i śmietaną. Poszło Ci świetnie! Brawo! UWAGA! Pamiętaj, by nie gotować zupy z oregano, bo długo podgrzewane gorzknieje.