Aromatyczne, rozpływające się w ustach uszka z grzybami
katarzyna.michalska87
Uszka o delikatnym cieście z leśną, borowikową nutą. To danie na specjalne okazje, takie jak Święta Bożego Narodzenia. W połączeniu z barszczem na naturalnym zakwasie, tworzą duet idealny.
0
0 / 0
Uszka o delikatnym cieście z leśną, borowikową nutą. To danie na specjalne okazje, takie jak Święta Bożego Narodzenia. W połączeniu z barszczem na naturalnym zakwasie, tworzą duet idealny.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżka masło
1 szcz. sól
1 szt. jajko
200 woda przegotowana
1 szcz. pieprz
40 g suszone borowiki
250 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. cebula
Przygotowanie
Grzyby opłukać, zalać wodą i pozostawić na na noc.
Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły (około 30 minut). Odsączyć na sitku i zmielić, najlepiej w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę obrać, posiekać bardzo drobno i zeszklić na maśle. Dodać zmielone grzyby i podsmażyć około 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotować ciasto. Mąkę Lubella przesiać z solą do miski. Dodać żółtko i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę i zagnieść jednolite ciasto.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka o średnicy około 5 cm. Na środku nałożyć niewielką ilość farszu i uformować kształt uszka.
Uszka wrzucać na wrzątek i gotować w osolonej wodzie około 1- 2 minut od wypłynięcia. Wyciągać łyżką cedzakową.
Uszka podajemy z barszczem czerwonym na naturalnym zakwasie. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka