Aromatyczne, rozpływające się w ustach uszka z grzybami

katarzyna.michalska87
Aromatyczne, rozpływające się w ustach uszka z grzybami

0

0 / 0

Uszka o delikatnym cieście z leśną, borowikową nutą. To danie na specjalne okazje, takie jak Święta Bożego Narodzenia. W połączeniu z barszczem na naturalnym zakwasie, tworzą duet idealny.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 łyżka masło

1 szcz. sól

1 szt. jajko

200 woda przegotowana

1 szcz. pieprz

40 g suszone borowiki

250 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. cebula

Przygotowanie


1

Grzyby opłukać, zalać wodą i pozostawić na na noc.

2

Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły (około 30 minut). Odsączyć na sitku i zmielić, najlepiej w maszynce do mielenia mięsa.

3

Cebulę obrać, posiekać bardzo drobno i zeszklić na maśle. Dodać zmielone grzyby i podsmażyć około 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

4

Przygotować ciasto. Mąkę Lubella przesiać z solą do miski. Dodać żółtko i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę i zagnieść jednolite ciasto.

5

Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka o średnicy około 5 cm. Na środku nałożyć niewielką ilość farszu i uformować kształt uszka.

6

Uszka wrzucać na wrzątek i gotować w osolonej wodzie około 1- 2 minut od wypłynięcia. Wyciągać łyżką cedzakową.

7

Uszka podajemy z barszczem czerwonym na naturalnym zakwasie. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły