Aromatyczna fasolka po bretońsku
kontakt_1
Fasolka po bretońsku to idealny pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad – zadowoli każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i nieskomplikowane rozwiązania kulinarne. Ten jednogarnkowy przepis ma tradycyjną recepturę i wyrazisty aromat, który na pewno zachwyci Twoje kubki smakowe. Wędzony boczek doskonale łączy się z mięsistą białą fasolą, nadając potrawie głębokiego, dymnego smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
223
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.4 / 5
Fasolka po bretońsku to idealny pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad – zadowoli każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i nieskomplikowane rozwiązania kulinarne. Ten jednogarnkowy przepis ma tradycyjną recepturę i wyrazisty aromat, który na pewno zachwyci Twoje kubki smakowe. Wędzony boczek doskonale łączy się z mięsistą białą fasolą, nadając potrawie głębokiego, dymnego smaku.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 plaster boczek wędzony
1 szt. kiełbasa
500 g fasola biała
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryczka chili
250 koncentrat bulionu warzywnego krakus
2 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
1 szkl. sok pomidorowy tymbark
Przygotowanie
Namoczoną fasolę przez noc gotujemy do miękkości.
Boczek kroimy na kosteczkę i podsmażamy w garnku, na wytopiony tłuszcz dodajemy kiełbasę, cebulę i drobno posiekany czosnek z odrobiną chilli.
Zalewamy bulionem, dodając liście laurowe i ziele angielskie oraz ugotowaną fasolę.
Dusimy, aż wszystkie smaki się przegryzą około 20 minut.
Pomidory oraz szklankę soku pomidorowego mieszamy razem z fasolką i ponownie dusimy, aż woda wyparuje, przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.