Aromatyczna fasolka po bretońsku

kontakt_1
Aromatyczna fasolka po bretońsku

1

4.4 / 5

Fasolka po bretońsku to idealny pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad – zadowoli każdego, kto ceni sobie klasyczne smaki i nieskomplikowane rozwiązania kulinarne. Ten jednogarnkowy przepis ma tradycyjną recepturę i wyrazisty aromat, który na pewno zachwyci Twoje kubki smakowe. Wędzony boczek doskonale łączy się z mięsistą białą fasolą, nadając potrawie głębokiego, dymnego smaku.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 plast. boczek wędzony

1 szt. kiełbasa

500 g fasola biała

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. papryczka chili

250 koncentrat bulionu warzywnego krakus

2 szt. liść laurowy

6 szt. ziele angielskie

1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz

1 szkl. sok pomidorowy tymbark

Przygotowanie


1

Namoczoną fasolę przez noc gotujemy do miękkości.

2

Boczek kroimy na kosteczkę i podsmażamy w garnku, na wytopiony tłuszcz dodajemy kiełbasę, cebulę i drobno posiekany czosnek z odrobiną chilli.

3

Zalewamy bulionem, dodając liście laurowe i ziele angielskie oraz ugotowaną fasolę.

4

Dusimy, aż wszystkie smaki się przegryzą około 20 minut.

5

Pomidory oraz szklankę soku pomidorowego mieszamy razem z fasolką i ponownie dusimy, aż woda wyparuje, przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły