Arepas – placki z mąki kukurydzianej
EkspertOdKuchni
Arepas to tradycyjne placki pochodzące z Wenezueli i Kolumbii, które są bezglutenowe i idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i obiad, lunch lub kolację. Do ich przygotowania potrzebna nam będzie jedynie mąka kukurydziana, sól i ciepła woda. Zalecamy użycie białej mąki kukurydzianej, która różni się od tej, z której przygotowujemy tradycyjne tortille. Arepas najczęściej przecina się na pół i nadziewa różnymi składnikami, takimi jak ser, awokado, kurczak, wołowina, fasola, szynka czy jajka. Mogą także stanowić dodatek do innych dań lub być serwowane jako samodzielna przekąska.
1
0 / 0
Arepas to tradycyjne placki pochodzące z Wenezueli i Kolumbii, które są bezglutenowe i idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i obiad, lunch lub kolację. Do ich przygotowania potrzebna nam będzie jedynie mąka kukurydziana, sól i ciepła woda. Zalecamy użycie białej mąki kukurydzianej, która różni się od tej, z której przygotowujemy tradycyjne tortille. Arepas najczęściej przecina się na pół i nadziewa różnymi składnikami, takimi jak ser, awokado, kurczak, wołowina, fasola, szynka czy jajka. Mogą także stanowić dodatek do innych dań lub być serwowane jako samodzielna przekąska.
4
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szkl. mąka kukurydziana
2.50 szkl. ciepła woda
1 łyżecz. sól
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i sól.
Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając ręką, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
Odstaw ciasto na około 5-10 minut, aby mąka mogła wchłonąć wodę — wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne.
Podziel ciasto na około 8 równych części.
Z każdej części uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją dłonią, aby uzyskać placek o grubości około 1-1,5 cm.
Rozgrzej patelnię (najlepiej żeliwną lub teflonową) na średnim ogniu i dodaj łyżkę oliwy z oliwek.
Smaż placki po 4-5 minut z każdej strony, aż staną się złociste i lekko chrupiące. Powinny być elastyczne i miękkie w środku.