Arepas – placki z mąki kukurydzianej

EkspertOdKuchni
Arepas – placki z mąki kukurydzianej

1

0 / 0

Arepas to tradycyjne placki pochodzące z Wenezueli i Kolumbii, które są bezglutenowe i idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i obiad, lunch lub kolację. Do ich przygotowania potrzebna nam będzie jedynie mąka kukurydziana, sól i ciepła woda. Zalecamy użycie białej mąki kukurydzianej, która różni się od tej, z której przygotowujemy tradycyjne tortille. Arepas najczęściej przecina się na pół i nadziewa różnymi składnikami, takimi jak ser, awokado, kurczak, wołowina, fasola, szynka czy jajka. Mogą także stanowić dodatek do innych dań lub być serwowane jako samodzielna przekąska.

4

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szkl. mąka kukurydziana

2.50 szkl. ciepła woda

1 łyżecz. sól

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i sól.

2

Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając ręką, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.

3

Odstaw ciasto na około 5-10 minut, aby mąka mogła wchłonąć wodę — wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne.

4

Podziel ciasto na około 8 równych części.

5

Z każdej części uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją dłonią, aby uzyskać placek o grubości około 1-1,5 cm.

6

Rozgrzej patelnię (najlepiej żeliwną lub teflonową) na średnim ogniu i dodaj łyżkę oliwy z oliwek.

7

Smaż placki po 4-5 minut z każdej strony, aż staną się złociste i lekko chrupiące. Powinny być elastyczne i miękkie w środku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły