Arepas – placki z mąki kukurydzianej

EkspertOdKuchni

Arepas to tradycyjne placki pochodzące z Wenezueli i Kolumbii, które są bezglutenowe i idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i obiad, lunch lub kolację. Do ich przygotowania potrzebna nam będzie jedynie mąka kukurydziana, sól i ciepła woda. Zalecamy użycie białej mąki kukurydzianej, która różni się od tej, z której przygotowujemy tradycyjne tortille. Arepas najczęściej przecina się na pół i nadziewa różnymi składnikami, takimi jak ser, awokado, kurczak, wołowina, fasola, szynka czy jajka. Mogą także stanowić dodatek do innych dań lub być serwowane jako samodzielna przekąska.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
148
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Arepas to tradycyjne placki pochodzące z Wenezueli i Kolumbii, które są bezglutenowe i idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i obiad, lunch lub kolację. Do ich przygotowania potrzebna nam będzie jedynie mąka kukurydziana, sól i ciepła woda. Zalecamy użycie białej mąki kukurydzianej, która różni się od tej, z której przygotowujemy tradycyjne tortille. Arepas najczęściej przecina się na pół i nadziewa różnymi składnikami, takimi jak ser, awokado, kurczak, wołowina, fasola, szynka czy jajka. Mogą także stanowić dodatek do innych dań lub być serwowane jako samodzielna przekąska.
4
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szkl. mąka kukurydziana
2.50 szkl. ciepła woda
1 łyżecz. sól
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i sól.
Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając ręką, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
Odstaw ciasto na około 5-10 minut, aby mąka mogła wchłonąć wodę — wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne.
Podziel ciasto na około 8 równych części.
Z każdej części uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją dłonią, aby uzyskać placek o grubości około 1-1,5 cm.
Rozgrzej patelnię (najlepiej żeliwną lub teflonową) na średnim ogniu i dodaj łyżkę oliwy z oliwek.
Smaż placki po 4-5 minut z każdej strony, aż staną się złociste i lekko chrupiące. Powinny być elastyczne i miękkie w środku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
148
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.