Arancine
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Arancine](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151081.jpeg&w=3840&q=75)
Nadziewane kulki ryżowe
0
0 / 0
Nadziewane kulki ryżowe
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. pieprz
1 l olej
150 g pomidory krojone łowicz
100 g mięso mielone wieprzowe
250 g groszek zielony
250 g ryż arborio
50 g parmezan
200 g bułka tarta
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sól
3 łyżka masło
Przygotowanie
Zrób farsz do arancini: pomidory pelati z puszki zmiksuj i przetrzyj przez sitko.
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj posiekane mięso i rozmrożony groszek, smaż razem jeszcze przez chwilę. Co jakiś czas mieszaj.
Następnie dodaj zmiksowane pomidory, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje.
Ryż ugotuj, wymieszaj z masłem i tartym serem.
Z masy ryżowej ulep kulki, każdą nafaszeruj nadzieniem mięsno-pomidorowym.
Panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smaż porcjami na złoty kolor w głębokim oleju.