Arabskie ciasteczka mamoul

EkspertOdKuchni
Arabskie ciasteczka mamoul

0

0 / 0

Mamoul to pyszne, tradycyjne ciasteczka arabskiej kuchni, które z pewnością zadowolą wszystkich fanów słodkich wypieków. Słowo „mamoul” pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego „wypełnienie”, co odnosi się do smakowitego wnętrza ciastka. Ciasteczka z nadzieniem daktylowym to świetny dodatek do kawy lub herbaty, a także przekąska na różne okazje.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. masło klarowane

0.50 szkl. cukier puder

0.50 łyżecz. kwasek cytrynowy

1 łyżecz. ekstrakt z pomarańczy

1.50 szkl. daktyle suszone

1 łyżecz. masło klarowane

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. woda pomarańczowa

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, masło klarowane, cukier puder, kwas cytrynowy i ekstrakt z pomarańczy (lub wodę pomarańczową) razem, aż składniki się połączą.

2

Wyrabiaj ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne.

3

Podziel ciasto na mniejsze porcje i formuj z nich małe kulki.

4

W drugiej misce wymieszaj daktyle, cynamon, wodę pomarańczową i masło klarowane, aż składniki się połączą.

5

Podziel nadzienie na mniejsze porcje, które będą odpowiednie do wielkości kul ciasta.

6

Spłaszcz kulki ciasta i nałóż na nie po jednej porcji nadzienia daktylowego.

7

Zacznij formować ciasteczka, zamykając je na kształt małych kulek i delikatnie spłaszczając je na wierzchu.

8

Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły