Arabskie ciasteczka mamoul
EkspertOdKuchni

Mamoul to pyszne, tradycyjne ciasteczka arabskiej kuchni, które z pewnością zadowolą wszystkich fanów słodkich wypieków. Słowo „mamoul” pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego „wypełnienie”, co odnosi się do smakowitego wnętrza ciastka. Ciasteczka z nadzieniem daktylowym to świetny dodatek do kawy lub herbaty, a także przekąska na różne okazje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Mamoul to pyszne, tradycyjne ciasteczka arabskiej kuchni, które z pewnością zadowolą wszystkich fanów słodkich wypieków. Słowo „mamoul” pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego „wypełnienie”, co odnosi się do smakowitego wnętrza ciastka. Ciasteczka z nadzieniem daktylowym to świetny dodatek do kawy lub herbaty, a także przekąska na różne okazje.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. masło klarowane
0.50 szkl. cukier puder
0.50 łyżecz. kwasek cytrynowy
1 łyżecz. ekstrakt z pomarańczy
1.50 szkl. daktyle suszone
1 łyżecz. masło klarowane
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. woda pomarańczowa
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.