Arabskie ciasteczka mamoul
EkspertOdKuchni
Mamoul to pyszne, tradycyjne ciasteczka arabskiej kuchni, które z pewnością zadowolą wszystkich fanów słodkich wypieków. Słowo „mamoul” pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego „wypełnienie”, co odnosi się do smakowitego wnętrza ciastka. Ciasteczka z nadzieniem daktylowym to świetny dodatek do kawy lub herbaty, a także przekąska na różne okazje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mamoul to pyszne, tradycyjne ciasteczka arabskiej kuchni, które z pewnością zadowolą wszystkich fanów słodkich wypieków. Słowo „mamoul” pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego „wypełnienie”, co odnosi się do smakowitego wnętrza ciastka. Ciasteczka z nadzieniem daktylowym to świetny dodatek do kawy lub herbaty, a także przekąska na różne okazje.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. masło klarowane
0.50 szkl. cukier puder
0.50 łyżecz. kwasek cytrynowy
1 łyżecz. ekstrakt z pomarańczy
1.50 szkl. daktyle suszone
1 łyżecz. masło klarowane
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. woda pomarańczowa
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, masło klarowane, cukier puder, kwas cytrynowy i ekstrakt z pomarańczy (lub wodę pomarańczową) razem, aż składniki się połączą.
Wyrabiaj ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne.
Podziel ciasto na mniejsze porcje i formuj z nich małe kulki.
W drugiej misce wymieszaj daktyle, cynamon, wodę pomarańczową i masło klarowane, aż składniki się połączą.
Podziel nadzienie na mniejsze porcje, które będą odpowiednie do wielkości kul ciasta.
Spłaszcz kulki ciasta i nałóż na nie po jednej porcji nadzienia daktylowego.
Zacznij formować ciasteczka, zamykając je na kształt małych kulek i delikatnie spłaszczając je na wierzchu.
Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.