Arabskie ciasteczka mamoul

EkspertOdKuchni
Arabskie ciasteczka mamoul

Średnia 0 / 0

Oceń!

Mamoul to pyszne, tradycyjne ciasteczka arabskiej kuchni, które z pewnością zadowolą wszystkich fanów słodkich wypieków. Słowo „mamoul” pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego „wypełnienie”, co odnosi się do smakowitego wnętrza ciastka. Ciasteczka z nadzieniem daktylowym to świetny dodatek do kawy lub herbaty, a także przekąska na różne okazje.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. masło klarowane

0.50 szkl. cukier puder

0.50 łyżecz. kwasek cytrynowy

1 łyżecz. ekstrakt z pomarańczy

1.50 szkl. daktyle suszone

1 łyżecz. masło klarowane

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. woda pomarańczowa

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Wartości odżywcze na porcję


Energia

143

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły