0

Składniki

1 Kostka
masło
300 Gramów
mąka
175 Gramów
cukier
200 Gramów
masło
450 Gramów
jabłko
50 Gramów
cukier
2 Szklanki
bita śmietana
1 Łyżka
mąka
1 Łyżka
cynamon
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  2. Mieszamy w misce mąkę i cukier, następnie stopniowo dodajemy kosteczki masła ucierając masę rękoma. Gdy całość zostanie dobrze wymieszana ucieramy ciasto/wałkujemy tak by przypominało okruchy chleba.
  3. Owoce mieszamy z cynamonem, mąką i cukrem uważając by ich nie rozgnieść.
  4. Masłem smarujemy naczynie żaroodporne / blachę, na spód wykładamy owoce, a na wierzch wysypujemy kawałki ciasta.
  5. Pieczemy około 40-45 min. aż ładnie zbrązowieje od góry.
  6. Ponieważ ciasto jest bardzo słodkie podajemy z bitą śmietaną (niesłodzoną!) lub gęstym jogurtem.

Opis

Super szybkie ciasto, do przygotowania np. z przyjaciółką nawet zaraz po obiedzie, do kawki :)

Podobne przepisy

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Cynamonowe crumble z jabłkami i lodami waniliowymi

Średni Do 1,5 godz
Cynamonowe crumble z jabłkami i lodami waniliowymi

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Odwrócone babeczki

Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki

Puszysta tarta z jabłkami!

Średni Do 1 godz
Puszysta tarta z jabłkami!

Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Łatwy Do 40 min
Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Blok czekoladowy z paluszkami

Łatwy Ponad 3 godz
Blok czekoladowy z paluszkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!