0

Składniki

1 Kostka
masło
300 Gramów
mąka
175 Gramów
cukier
200 Gramów
masło
450 Gramów
jabłko
50 Gramów
cukier
2 Szklanki
bita śmietana
1 Łyżka
mąka
1 Łyżka
cynamon
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  2. Mieszamy w misce mąkę i cukier, następnie stopniowo dodajemy kosteczki masła ucierając masę rękoma. Gdy całość zostanie dobrze wymieszana ucieramy ciasto/wałkujemy tak by przypominało okruchy chleba.
  3. Owoce mieszamy z cynamonem, mąką i cukrem uważając by ich nie rozgnieść.
  4. Masłem smarujemy naczynie żaroodporne / blachę, na spód wykładamy owoce, a na wierzch wysypujemy kawałki ciasta.
  5. Pieczemy około 40-45 min. aż ładnie zbrązowieje od góry.
  6. Ponieważ ciasto jest bardzo słodkie podajemy z bitą śmietaną (niesłodzoną!) lub gęstym jogurtem.

Opis

Super szybkie ciasto, do przygotowania np. z przyjaciółką nawet zaraz po obiedzie, do kawki :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!