Apple Crumble

agf
Apple Crumble

Średnia 0 / 0

Oceń!

Super szybkie ciasto, do przygotowania np. z przyjaciółką nawet zaraz po obiedzie, do kawki :)

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kostka masło

300 g lubella mąka puszysta uniwersalna

175 g cukier

200 g masło

450 g jabłko

50 g cukier

2 szkl. bita śmietana

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka cynamon

Przygotowanie


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Mieszamy w misce mąkę i cukier, następnie stopniowo dodajemy kosteczki masła ucierając masę rękoma. Gdy całość zostanie dobrze wymieszana ucieramy ciasto/wałkujemy tak by przypominało okruchy chleba.

Owoce mieszamy z cynamonem, mąką i cukrem uważając by ich nie rozgnieść.

Masłem smarujemy naczynie żaroodporne / blachę, na spód wykładamy owoce, a na wierzch wysypujemy kawałki ciasta.

Pieczemy około 40-45 min. aż ładnie zbrązowieje od góry.

Ponieważ ciasto jest bardzo słodkie podajemy z bitą śmietaną (niesłodzoną!) lub gęstym jogurtem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

692

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

66

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły