Apple Crumble
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
agf
![Apple Crumble](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2566-1702057634133.jpeg&w=3840&q=75)
Super szybkie ciasto, do przygotowania np. z przyjaciółką nawet zaraz po obiedzie, do kawki :)
0
0 / 0
Super szybkie ciasto, do przygotowania np. z przyjaciółką nawet zaraz po obiedzie, do kawki :)
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kostka masło
300 g lubella mąka puszysta uniwersalna
175 g cukier
200 g masło
450 g jabłko
50 g cukier
2 szkl. bita śmietana
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka cynamon
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Mieszamy w misce mąkę i cukier, następnie stopniowo dodajemy kosteczki masła ucierając masę rękoma. Gdy całość zostanie dobrze wymieszana ucieramy ciasto/wałkujemy tak by przypominało okruchy chleba.
Owoce mieszamy z cynamonem, mąką i cukrem uważając by ich nie rozgnieść.
Masłem smarujemy naczynie żaroodporne / blachę, na spód wykładamy owoce, a na wierzch wysypujemy kawałki ciasta.
Pieczemy około 40-45 min. aż ładnie zbrązowieje od góry.
Ponieważ ciasto jest bardzo słodkie podajemy z bitą śmietaną (niesłodzoną!) lub gęstym jogurtem.