Tortilla zapiekana

Łowicz
Tortilla zapiekana

2

0 / 0

Zapiekana tortilla z serem to pyszne i aromatyczne danie idealne na obiad lub kolację. Jest chrupiąca na zewnątrz, a w środku pełna wyrazistych dodatków, takich jak mięso, warzywa i ser. Całość można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki lub przyprawy. Smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. tortilla pszenna

400 g mięso mielone

1 szt. czerwona papryka

150 g kukurydza w puszce

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

1 łyżecz. papryka wędzona

2 łyżka olej roślinny

200 g ser żółty

50 ml śmietana 18%

100 ml passata pomidorowa łowicz

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia.

2

Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż, aż mięso się zarumieni.

3

Pokrój paprykę w drobną kostkę i dodaj na patelnię wraz z kukurydzą i fasolą. Podsmaż całość przez 5-7 minut.

4

Na każdą tortillę nałóż porcję farszu i zawiń ją w kształt rolady. Ułóż tortille na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Wymieszaj śmietanę z sosem pomidorowym i posmaruj wierzch każdej tortilli.

6

Posyp startym serem żółtym, aby pokrył całą powierzchnię.

7

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz tortille przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

602

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły