Anioł w zielonych chmurkach

kontakt_6

Anioł w zielonych chmurkach to pyszna tortilla z sosem chrzanowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Anioł w zielonych chmurkach to pyszna tortilla z sosem chrzanowym.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
20 szt. pomidorki koktajlowe
2 szt. ogórki kiszone krakus
0.50 dag. mix sałat
30 jogurt naturalny
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
100 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. szczypiorek
125 g mozzarella
1 szt. pierś z kurczaka
2 łyżecz. papryka słodka
5 łyżka przyprawa gyros
1 łyżecz. chrzan krakus
1 szt. sałata
1 szt. mozzarella
Przygotowanie
Mąkę pszenną Lubella wymieszaj z solą, następnie gotuj wodę i po ok. 3 minutach dodaj ją do mąki. Potem dolej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zagniataj ciasto rękami przez ok. 5 minut i odstaw na trochę. Po jakimś czasie (ok. 10 minut) ciastko formuj w kółko. Bardzo cienko je rozwałkuj, ma być większe niż średnica patelni, ponieważ trochę się skurczą. Smaż bez dodawania oleju, ok. 1 min na stronie.
Nalej na patelnie troszkę oliwy z oliwek. Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnie następnie posyp gyrosem i papryką.
Szczypiorek, pomidor, mozzarelle oraz ogórki firmy Krakus pokrój w kostkę.
Sos: do miski daj 30ml jogurtu naturalnego, rozgnieć do tego 1 ząbek czosnku i 1 łyżeczkę chrzanu Krakus i wymieszaj.
Tortille posmaruj sosem na to ułóż mix sałat, mięso, pomidorki, ogórki, mozzarella, szczypiorek i zwiń wszystko w rulon wbij wykałaczki w pół tortilli i na te wykałaczki wbij pierwsze ogórki, a później pomidorki. Na duży talerz ułóż listki sałaty i polej je sosem. Gotowy kebab ułóż na talerzu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.