Anielskie racuszki

aqella
Anielskie racuszki

0

0 / 0

Na naszym wigilijnym stole królują biszkoptowe racuszki z suszoną śliwką. Zapisały się na stałe w naszym świątecznym menu, odkąd po raz pierwszy kilkanaście lat temu zrobiła je moja mama. Zachwycają smakiem i delikatnością. Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt! Staram się skrupulatnie wykorzystywać wszystkie produkty. Z wędlin czy mięs, które pozostają, robię zapiekanki, pasty do chleba. Jeżeli zostają jakieś serki czy jogurty, które mają krótką datę, to robię z nich desery z galaretką i owocami bądź ciastkami. Ciasta, które zostają, zamrażam. Oprócz samych pierogów mrożę też ciasto na pierogi, jeżeli zrobię zbyt dużą porcję i braknie farszu. Później mam jak znalazł! :)

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

30 szt. śliwki suszone

3 łyżka cukier kryształ

4 szt. jaja l

5.50 łyżka mąka lubella puszysta krupczatka

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżka cukier kryształ

Przygotowanie


1

Śliwki gotujemy do miękkości zalewając je wodą z cukrem tak, by je przykryła (ok. 5-10 minut). Ugotowane odsączamy i studzimy.

2

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy jedną łyżkę cukru. Chwilę ubijamy.

3

Następnie dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy.

4

Bierzemy po jednej odsączonej śliwce i zamaczamy w cieście, kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.

5

Posypujemy cukrem pudrem. Możemy też polać syropem, który pozostał ze śliwek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły