Anielskie pierniki

iwona.bakalarska
Anielskie pierniki

0

0 / 0

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


200 porcji

Składniki

250 g margaryna

250 g smalec

1 kg cukier

600 g miód

2.50 kg mąka lubella puszysta luksusowa

100 g kakao decomorreno

2 łyżka kawa mielona

0.50 l wrząca woda

15 g cynamon

30 g przyprawa do piernika

5 łyżecz. amoniak

8 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Przepalić 250 g cukru. Przepalony cukier zalać zaparzoną kawą. Tłuszcz rozpuścić z miodem. Dodać resztę cukru. Gotować aż do rozpuszczenia. Ugotowaną masę połączyć z przepalonym cukrem. Wystudzić.

2

Dodać cynamon, przyprawę do pierników oraz mąkę. Amoniak rozpuścić w odrobinie wody. Jajka ubić na sztywno. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Dobrze wymieszaną masę można odstawić w chłodne miejsce na około tydzień.

3

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wykrawać pierniki.Układać pierniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 10 - 15 minut. Można piec w termoobiegu wtedy piecze się dwie blaszki naraz.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

101

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły