Anielskie pierniki
iwona.bakalarska
Wartości odżywcze na porcję
Energia
101
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
200 porcji
Składniki
250 g margaryna
250 g smalec
1 kg cukier
600 g miód
2.50 kg mąka lubella puszysta luksusowa
100 g kakao decomorreno
2 łyżka kawa mielona
0.50 l wrząca woda
15 g cynamon
30 g przyprawa do piernika
5 łyżecz. amoniak
8 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Przepalić 250 g cukru. Przepalony cukier zalać zaparzoną kawą. Tłuszcz rozpuścić z miodem. Dodać resztę cukru. Gotować aż do rozpuszczenia. Ugotowaną masę połączyć z przepalonym cukrem. Wystudzić.
Dodać cynamon, przyprawę do pierników oraz mąkę. Amoniak rozpuścić w odrobinie wody. Jajka ubić na sztywno. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Dobrze wymieszaną masę można odstawić w chłodne miejsce na około tydzień.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wykrawać pierniki.Układać pierniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 10 - 15 minut. Można piec w termoobiegu wtedy piecze się dwie blaszki naraz.