Angielskie muffiny – bułeczki z patelni

Lubella

Chrupiące z zewnątrz, miękkie i lekkie w środku – takie właśnie są tradycyjne angielskie muffiny! Te pyszne bułeczki z patelni to klasyk brytyjskich śniadań. Idealne do podania z masłem, dżemem, jajkiem sadzonym czy w wersji wytrawnej jako baza do kanapek i burgerów. Muffinki nie wymagają piekarnika – wystarczy patelnia i kilka podstawowych składników. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Chrupiące z zewnątrz, miękkie i lekkie w środku – takie właśnie są tradycyjne angielskie muffiny! Te pyszne bułeczki z patelni to klasyk brytyjskich śniadań. Idealne do podania z masłem, dżemem, jajkiem sadzonym czy w wersji wytrawnej jako baza do kanapek i burgerów. Muffinki nie wymagają piekarnika – wystarczy patelnia i kilka podstawowych składników. Życzymy smacznego!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
7 g suche drożdże
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
300 ml mleko
30 g masło roztopione
1 szt. jajko
1 szt. kasza manna lub mąka kukurydziana do posypania
Przygotowanie
Podgrzej mleko, aby było letnie. Dodaj do niego drożdże i cukier, a następnie odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło i jajko. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Wykrawaj rondelkiem lub szklanką okrągłe placki. Posyp lekko kaszą manną lub mąką kukurydzianą z obu stron.
Odstaw placki na 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu (bez tłuszczu) i smaż muffiny po 5-7 minut z każdej strony, aż się zrumienią i będą w pełni upieczone w środku.
Po usmażeniu odkładaj na kratkę, aby lekko przestygły. Podawaj na ciepło.
Usmażone muffiny można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.