Angielski sos custard

EkspertOdKuchni
Angielski sos custard

0

0 / 0

Sos custard to wyjątkowo kremowy, aksamitny i waniliowy sos, który jest nieodłącznym elementem wielu brytyjskich deserów. Idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. To świetny dodatek do lodów, naleśników, gofrów, owoców lub ciast.

5

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 ml mleko

250 ml śmietana 30%

100 g cukier

1 szt. laska wanilii

6 szt. żółtka

Przygotowanie


1

W rondlu połącz mleko i śmietankę. Wymieszaj i postaw na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

2

W międzyczasie przekrój laskę wanilii na pół i wyskrob ziarna. Dodaj zarówno laskę, jak i ziarna wanilii do mleczno-śmietankowej mieszanki. Całość delikatnie podgrzewaj, aby aromat wanilii się rozwinął.

3

W osobnej misce ubij żółtka jaj. Dodawaj cukier, stale mieszając, aż masa stanie się jednolita i lekko zblednie.

4

Następnie przelej całą mieszankę z powrotem do rondla. Podgrzewaj ją na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia.

5

Gdy sos custard osiągnie odpowiednią konsystencję, usuń laskę wanilii i odstaw rondel z ognia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły