Angielski sos custard
EkspertOdKuchni
Sos custard to wyjątkowo kremowy, aksamitny i waniliowy sos, który jest nieodłącznym elementem wielu brytyjskich deserów. Idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. To świetny dodatek do lodów, naleśników, gofrów, owoców lub ciast.
0
0 / 0
Sos custard to wyjątkowo kremowy, aksamitny i waniliowy sos, który jest nieodłącznym elementem wielu brytyjskich deserów. Idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. To świetny dodatek do lodów, naleśników, gofrów, owoców lub ciast.
5
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 ml mleko
250 ml śmietana 30%
100 g cukier
1 szt. laska wanilii
6 szt. żółtka
Przygotowanie
W rondlu połącz mleko i śmietankę. Wymieszaj i postaw na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
W międzyczasie przekrój laskę wanilii na pół i wyskrob ziarna. Dodaj zarówno laskę, jak i ziarna wanilii do mleczno-śmietankowej mieszanki. Całość delikatnie podgrzewaj, aby aromat wanilii się rozwinął.
W osobnej misce ubij żółtka jaj. Dodawaj cukier, stale mieszając, aż masa stanie się jednolita i lekko zblednie.
Następnie przelej całą mieszankę z powrotem do rondla. Podgrzewaj ją na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Gdy sos custard osiągnie odpowiednią konsystencję, usuń laskę wanilii i odstaw rondel z ognia.