Angel Food Cake — anielskie ciasto z białek
Lubella
Angel Food Cake to amerykańskie ciasto biszkoptowe na bazie białek. Jest wyjątkowo puszyste, lekkie i delikatne. To doskonała baza do ulubionych dodatków. Można je podawać zarówno samodzielnie, jak i przełożyć kremem, a także udekorować cukrem pudrem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lukrem. Angel Food Cake świetnie sprawdzi się jako ciasto do kawy lub herbaty lub słodki poczęstunek na specjalne okazje. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
168
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Angel Food Cake to amerykańskie ciasto biszkoptowe na bazie białek. Jest wyjątkowo puszyste, lekkie i delikatne. To doskonała baza do ulubionych dodatków. Można je podawać zarówno samodzielnie, jak i przełożyć kremem, a także udekorować cukrem pudrem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lukrem. Angel Food Cake świetnie sprawdzi się jako ciasto do kawy lub herbaty lub słodki poczęstunek na specjalne okazje. Smacznego!
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g cukier
125 g mąka pszenna lubella
1 szczyp. sól
12 szt. białko jaja kurzego
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Przygotuj formę do pieczenia o średnicy około 25 cm. Nie smaruj formy, ponieważ ciasto musi się trzymać ścianek.
Wymieszaj 100 g cukru, mąkę i sól w misce. Odstaw na chwilę.
W oddzielnej misce ubij białka jaj na sztywno. Dodaj pozostały cukier, ciągle ubijając do momentu uzyskania sztywnej piany.
Dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mieszankę z mąką do piany jajecznej, delikatnie mieszając całość, aby uniknąć utraty objętości.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wierzch stanie się złoty i elastyczny.
Gdy ciasto będzie gotowe, odwróć formę do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto po ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
168
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.