Angel Food Cake — anielskie ciasto z białek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Angel Food Cake — anielskie ciasto z białek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707469455235.jpg&w=3840&q=75)
Angel Food Cake to amerykańskie ciasto biszkoptowe na bazie białek. Jest wyjątkowo puszyste, lekkie i delikatne. To doskonała baza do ulubionych dodatków. Można je podawać zarówno samodzielnie, jak i przełożyć kremem, a także udekorować cukrem pudrem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lukrem. Angel Food Cake świetnie sprawdzi się jako ciasto do kawy lub herbaty lub słodki poczęstunek na specjalne okazje. Smacznego!
0
0 / 0
Angel Food Cake to amerykańskie ciasto biszkoptowe na bazie białek. Jest wyjątkowo puszyste, lekkie i delikatne. To doskonała baza do ulubionych dodatków. Można je podawać zarówno samodzielnie, jak i przełożyć kremem, a także udekorować cukrem pudrem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lukrem. Angel Food Cake świetnie sprawdzi się jako ciasto do kawy lub herbaty lub słodki poczęstunek na specjalne okazje. Smacznego!
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g cukier
125 g mąka pszenna lubella
1 szczyp. sól
12 szt. białko jaja kurzego
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Przygotuj formę do pieczenia o średnicy około 25 cm. Nie smaruj formy, ponieważ ciasto musi się trzymać ścianek.
Wymieszaj 100 g cukru, mąkę i sól w misce. Odstaw na chwilę.
W oddzielnej misce ubij białka jaj na sztywno. Dodaj pozostały cukier, ciągle ubijając do momentu uzyskania sztywnej piany.
Dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mieszankę z mąką do piany jajecznej, delikatnie mieszając całość, aby uniknąć utraty objętości.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wierzch stanie się złoty i elastyczny.
Gdy ciasto będzie gotowe, odwróć formę do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto po ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.