Angel Food Cake — anielskie ciasto z białek

Lubella
Angel Food Cake — anielskie ciasto z białek

0

0 / 0

Angel Food Cake to amerykańskie ciasto biszkoptowe na bazie białek. Jest wyjątkowo puszyste, lekkie i delikatne. To doskonała baza do ulubionych dodatków. Można je podawać zarówno samodzielnie, jak i przełożyć kremem, a także udekorować cukrem pudrem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lukrem. Angel Food Cake świetnie sprawdzi się jako ciasto do kawy lub herbaty lub słodki poczęstunek na specjalne okazje. Smacznego!

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g cukier

125 g mąka pszenna lubella

1 szcz. sól

12 szt. białko jaja kurzego

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

1 łyżeczka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Przygotuj formę do pieczenia o średnicy około 25 cm. Nie smaruj formy, ponieważ ciasto musi się trzymać ścianek.

2

Wymieszaj 100 g cukru, mąkę i sól w misce. Odstaw na chwilę.

3

W oddzielnej misce ubij białka jaj na sztywno. Dodaj pozostały cukier, ciągle ubijając do momentu uzyskania sztywnej piany.

4

Dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.

5

Stopniowo dodawaj mieszankę z mąką do piany jajecznej, delikatnie mieszając całość, aby uniknąć utraty objętości.

6

Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.

7

Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wierzch stanie się złoty i elastyczny.

8

Gdy ciasto będzie gotowe, odwróć formę do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

9

Ciasto po ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły