Ananasowy tort.
m7
Ananasowy tort urozmaici pierwsze wakacyjne przyjęcie i zaspokoi apetyt grona miłych gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
480
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ananasowy tort urozmaici pierwsze wakacyjne przyjęcie i zaspokoi apetyt grona miłych gości.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2.50 kostka masło
0.50 kostka masła
1 szkl. cukier
2 szkl. mąka tortowa
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. cukier
8 szt. jaja
2 szt. ananasy w puszce
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. posypka
20 dag. wiórki kokosowe
Przygotowanie
8 białek ubić mikserem na sztywną masę, dodać cukier, kontynuować ubijanie, aż do roztopienia cukru, dodać 8 żółtek, wymieszać, dodać proszek i mąkę. Wymieszać łyżką. Wlać do posmarowanej masłem [bez posypywania bułką tartą] tortownicy [to jest spory biszkopt, ja używam dużej prostokątnej blachy].
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 70 st. C. I zwiększyć wówczas temperaturę do 190 st. C. Piec około 35 minut, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto się upiekło ? patyczek będzie suchy. Po wystygnięciu przekroić na 3 części.
krem: Zlać sok z ananasów, zagotować. W ? szklanki wody rozprowadzić budyń, połączyć z sokiem. Powstałą przezroczystą masę wystudzić, a następnie połączyć z masłem, powstanie jednolita masa. Ananasy pokroić na małe kawałki.
dwie części biszkoptu posmarować kremem i ułożyć na nich pokrojone ananasy, ułożyć je jedną na drugą, przykryć trzecią częścią. Cieniutko posmarować pozostałym kremem boki i wierzch tortu.
posypka: masło roztopić w rondelku, dodać wiórki i cukier. Zrumienić wiórki ciągle mieszając [na małym ogniu, bo masa łatwo się przypala]. Ciepłą posypką oprószyć boki tortu, a na wierzch nakładać posypkę łyżką lekko przygniatając ją po powierzchni tortu.
uwagi: tort najlepiej przyrządzić kilka godzin przed podaniem go na stół, aby biszkopt lekko nasiąknął kremem. Samego biszkoptu przed posmarowaniem kremem nie trzeba nasączać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
480
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.