Ananasowy tort.

m7
Ananasowy tort.

0

0 / 0

Ananasowy tort urozmaici pierwsze wakacyjne przyjęcie i zaspokoi apetyt grona miłych gości.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2.50 kostka masło

0.50 kostka masła

1 szkl. cukier

2 szkl. mąka tortowa

0.50 szkl. woda

0.50 szkl. cukier

8 szt. jaja

2 szt. ananasy w puszce

2 szt. budyń śmietankowy

1 szt. posypka

20 dag. wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

8 białek ubić mikserem na sztywną masę, dodać cukier, kontynuować ubijanie, aż do roztopienia cukru, dodać 8 żółtek, wymieszać, dodać proszek i mąkę. Wymieszać łyżką. Wlać do posmarowanej masłem [bez posypywania bułką tartą] tortownicy [to jest spory biszkopt, ja używam dużej prostokątnej blachy].

2

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 70 st. C. I zwiększyć wówczas temperaturę do 190 st. C. Piec około 35 minut, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto się upiekło ? patyczek będzie suchy. Po wystygnięciu przekroić na 3 części.

3

krem: Zlać sok z ananasów, zagotować. W ? szklanki wody rozprowadzić budyń, połączyć z sokiem. Powstałą przezroczystą masę wystudzić, a następnie połączyć z masłem, powstanie jednolita masa. Ananasy pokroić na małe kawałki.

4

dwie części biszkoptu posmarować kremem i ułożyć na nich pokrojone ananasy, ułożyć je jedną na drugą, przykryć trzecią częścią. Cieniutko posmarować pozostałym kremem boki i wierzch tortu.

5

posypka: masło roztopić w rondelku, dodać wiórki i cukier. Zrumienić wiórki ciągle mieszając [na małym ogniu, bo masa łatwo się przypala]. Ciepłą posypką oprószyć boki tortu, a na wierzch nakładać posypkę łyżką lekko przygniatając ją po powierzchni tortu.

6

uwagi: tort najlepiej przyrządzić kilka godzin przed podaniem go na stół, aby biszkopt lekko nasiąknął kremem. Samego biszkoptu przed posmarowaniem kremem nie trzeba nasączać.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły