Ananasowy tort.
m7
Ananasowy tort urozmaici pierwsze wakacyjne przyjęcie i zaspokoi apetyt grona miłych gości.
0
0 / 0
Ananasowy tort urozmaici pierwsze wakacyjne przyjęcie i zaspokoi apetyt grona miłych gości.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2.50 kostka masło
0.50 kostka masła
1 szkl. cukier
2 szkl. mąka tortowa
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. cukier
8 szt. jaja
2 szt. ananasy w puszce
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. posypka
20 dag. wiórki kokosowe
Przygotowanie
8 białek ubić mikserem na sztywną masę, dodać cukier, kontynuować ubijanie, aż do roztopienia cukru, dodać 8 żółtek, wymieszać, dodać proszek i mąkę. Wymieszać łyżką. Wlać do posmarowanej masłem [bez posypywania bułką tartą] tortownicy [to jest spory biszkopt, ja używam dużej prostokątnej blachy].
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 70 st. C. I zwiększyć wówczas temperaturę do 190 st. C. Piec około 35 minut, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto się upiekło ? patyczek będzie suchy. Po wystygnięciu przekroić na 3 części.
krem: Zlać sok z ananasów, zagotować. W ? szklanki wody rozprowadzić budyń, połączyć z sokiem. Powstałą przezroczystą masę wystudzić, a następnie połączyć z masłem, powstanie jednolita masa. Ananasy pokroić na małe kawałki.
dwie części biszkoptu posmarować kremem i ułożyć na nich pokrojone ananasy, ułożyć je jedną na drugą, przykryć trzecią częścią. Cieniutko posmarować pozostałym kremem boki i wierzch tortu.
posypka: masło roztopić w rondelku, dodać wiórki i cukier. Zrumienić wiórki ciągle mieszając [na małym ogniu, bo masa łatwo się przypala]. Ciepłą posypką oprószyć boki tortu, a na wierzch nakładać posypkę łyżką lekko przygniatając ją po powierzchni tortu.
uwagi: tort najlepiej przyrządzić kilka godzin przed podaniem go na stół, aby biszkopt lekko nasiąknął kremem. Samego biszkoptu przed posmarowaniem kremem nie trzeba nasączać.