Ananasowiec z brzoskwiniami

mariola85

Puszysty biszkopt przełożony pyszną masą z egzotyczną nutą, czyli ananasem i brzoskwinią. Pyszne połączenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
457
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Puszysty biszkopt przełożony pyszną masą z egzotyczną nutą, czyli ananasem i brzoskwinią. Pyszne połączenie.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 puszka ananas
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 szkl. mleko
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń waniliowy
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka gorąca woda
1 łyżka olej
3 łyżka woda
4 łyżka cukier
1 dag. mąka pszenna tortowa lubella
1 puszka brzoskwinia w syropie
Przygotowanie
Ubić 5 białek, dodając po jednym żółtku.
Następnie dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Miksować cały czas.
Dodawać powoli pozostałe składniki: cukier, olej, wodę i mleko.
Do nagrzanego piekarnika wstawić biszkopt i piec go około 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
Przygotować składniki na masę: 1 puszka ananasa, 1 kostka masła, 1 budyń waniliowy, 3 łyżki wody, 4 żółtka i 4 łyżki cukru.
Z soku z odsączonych ananasów, budyniu, cukru i żółtek ugotować budyń i ostudzić. Utrzeć masło z budyniem na jednolitą masę, a na koniec dodać ananas i brzoskwinie pokrojone w kostkę.
Przełożyć biszkopt kremem ananasowym, a wierzch posypać cukrem pudrem.