Amerykańskie pancakes

ela
Amerykańskie pancakes

0

5 / 2

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g lubella mąka luksusowa

375 mleko uht 3,2%

75 g masło roztopione

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka cukier

3 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Jajka lekko roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się lekko spienić), dodać mleko, masło i wymieszać.

2

Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, cukier i sól.

3

Wymieszać do połączenia składników.

4

Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni (można na odrobinie masła lub oleju), z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

5

Podawać według uznania (np. z syropem klonowym, bitą śmietaną, ciemną czekoladą, białą czekoladą, miodem lub owocami).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły