Amerykańska zupa z kukurydzą
m7
Zmodyfikowany lekko przepis znaleziony w książce "Kuchnia Amerykańska", na lekką i smaczną zupę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
442
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zmodyfikowany lekko przepis znaleziony w książce "Kuchnia Amerykańska", na lekką i smaczną zupę.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
650 bulion warzywny
1 szczyp. sól, pieprz
300 g kukurydza konserwowa
100 g ser żółty
1 szkl. śmietana 18%
1 szt. cebula
2 szt. ziemniaki
3 szt. seler naciowy
1 szt. por
1 szt. papryka zielona
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować al dente (dogotują się później w zupie).
W garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i czosnek oraz paprykę w paseczki. Dorzucić por pokrojony w krążki i kawałki selera. Zalać bulionem. Zagotować a potem razem pod przykryciem, zupa ma się gotować ok. 10 minut.
Doprawić pieprzem. Dosypać odcedzone ziemniaki i kukurydzę. Razem gotować znowu ok. 10 minut. Wlać śmietanę. Na talerzu posypać startym serem i paseczkami świeżej papryki. Można doprawić curry, wtedy zupa zyska lekko orientalny smak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
442
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.