Amerykańska zupa z kukurydzą
m7
Zmodyfikowany lekko przepis znaleziony w książce "Kuchnia Amerykańska", na lekką i smaczną zupę.
0
0 / 0
Zmodyfikowany lekko przepis znaleziony w książce "Kuchnia Amerykańska", na lekką i smaczną zupę.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
650 bulion warzywny
1 szczyp. sól, pieprz
300 g kukurydza konserwowa
100 g ser żółty
1 szkl. śmietana 18%
1 szt. cebula
2 szt. ziemniaki
3 szt. seler naciowy
1 szt. por
1 szt. papryka zielona
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować al dente (dogotują się później w zupie).
W garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i czosnek oraz paprykę w paseczki. Dorzucić por pokrojony w krążki i kawałki selera. Zalać bulionem. Zagotować a potem razem pod przykryciem, zupa ma się gotować ok. 10 minut.
Doprawić pieprzem. Dosypać odcedzone ziemniaki i kukurydzę. Razem gotować znowu ok. 10 minut. Wlać śmietanę. Na talerzu posypać startym serem i paseczkami świeżej papryki. Można doprawić curry, wtedy zupa zyska lekko orientalny smak.