Amerykańska zupa z kukurydzą

m7
Amerykańska zupa z kukurydzą

0

0 / 0

Zmodyfikowany lekko przepis znaleziony w książce "Kuchnia Amerykańska", na lekką i smaczną zupę.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

650 bulion warzywny

1 szczyp. sól, pieprz

300 g kukurydza konserwowa

100 g ser żółty

1 szkl. śmietana 18%

1 szt. cebula

2 szt. ziemniaki

3 szt. seler naciowy

1 szt. por

1 szt. papryka zielona

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka masło

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować al dente (dogotują się później w zupie).

2

W garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i czosnek oraz paprykę w paseczki. Dorzucić por pokrojony w krążki i kawałki selera. Zalać bulionem. Zagotować a potem razem pod przykryciem, zupa ma się gotować ok. 10 minut.

3

Doprawić pieprzem. Dosypać odcedzone ziemniaki i kukurydzę. Razem gotować znowu ok. 10 minut. Wlać śmietanę. Na talerzu posypać startym serem i paseczkami świeżej papryki. Można doprawić curry, wtedy zupa zyska lekko orientalny smak.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

442

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły