Amerykańska zupa z kukurydzą

m7
Amerykańska zupa z kukurydzą

0

0 / 0

Zmodyfikowany lekko przepis znaleziony w książce "Kuchnia Amerykańska", na lekką i smaczną zupę.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

650 bulion warzywny

1 szcz. sól, pieprz

300 g kukurydza konserwowa

100 g ser żółty

1 szkl. śmietana 18%

1 szt. cebula

2 szt. ziemniaki

3 szt. seler naciowy

1 szt. por

1 szt. papryka zielona

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka masło

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować al dente (dogotują się później w zupie).

2

W garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i czosnek oraz paprykę w paseczki. Dorzucić por pokrojony w krążki i kawałki selera. Zalać bulionem. Zagotować a potem razem pod przykryciem, zupa ma się gotować ok. 10 minut.

3

Doprawić pieprzem. Dosypać odcedzone ziemniaki i kukurydzę. Razem gotować znowu ok. 10 minut. Wlać śmietanę. Na talerzu posypać startym serem i paseczkami świeżej papryki. Można doprawić curry, wtedy zupa zyska lekko orientalny smak.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły