Aksamitny sernik z musem malinowym

decomorreno
Aksamitny sernik z musem malinowym

0

0 / 0

Aksamitnie delikatny serniczek mascarpone z musem malinowym. Dzięki pieczeniu w wodzie jest idealnie biały i delikatny.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

125 g masło

50 g cukier puder

170 g mąka pszenna tortowa lubella

25 g kakao decomorreno

1 szt. żółtko jaja kurzego

700 g ser twarogowy

500 g serek mascarpone

120 g cukier drobny

4 szt. jaja kurze całe

125 g maliny

3 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Masło pokrój na małe kawałki i zagnieć z pozostałymi składnikami na kakaowy spód.

2

Dno formy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do formy ciasto i wyrównaj spód. Włóż formę do lodówki na godzinę.

3

W misce połącz ser twarogowy, mascarpone oraz drobny cukier i jajka. Wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą, nie ubijaj zbyt długo aby nie napowietrzać nadmiernie masy serowej.

4

Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180ºC.

5

W tym czasie do garnuszka przeciśnij przez sitko maliny, pestki wyrzuć, a do musu dodaj cukier. Zagotuj na średniej mocy kuchenki, przez około 4 minuty.

6

Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia, następnie formę zabezpiecz folią aluminiową, zawijając szczelnie kilka arkuszy.

7

Na podpieczony spód wyłóż masę serową, na wierzch nakładaj łyżeczką mus malinowy. Następnie za pomocą wykałaczki lub końcówki noża przemieszaj delikatnie, aby powstały piękne kształty.

8

Formę włóż do większej formy, zalej wrzątkiem minimum 1/3 wysokości formy. Piecz przez 15 minut w temperaturze 175ºC, następnie zmniejsz temperaturę na 120ºC i pozostaw na kolejne 110 minut.

9

Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie włóż do lodówki na minimum 6 godzin. Podawaj dobrze schłodzony.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły