Aksamitny sernik z musem malinowym

decomorreno
Aksamitny sernik z musem malinowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Aksamitnie delikatny serniczek mascarpone z musem malinowym. Dzięki pieczeniu w wodzie jest idealnie biały i delikatny.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

125 g masło

50 g cukier puder

170 g mąka pszenna tortowa lubella

25 g kakao decomorreno

1 szt. żółtko jaja kurzego

700 g ser twarogowy

500 g serek mascarpone

120 g cukier drobny

4 szt. jaja kurze całe

125 g maliny

3 dag. cukier puder

Przygotowanie


Masło pokrój na małe kawałki i zagnieć z pozostałymi składnikami na kakaowy spód.

Dno formy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do formy ciasto i wyrównaj spód. Włóż formę do lodówki na godzinę.

W misce połącz ser twarogowy, mascarpone oraz drobny cukier i jajka. Wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą, nie ubijaj zbyt długo aby nie napowietrzać nadmiernie masy serowej.

Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180ºC.

W tym czasie do garnuszka przeciśnij przez sitko maliny, pestki wyrzuć, a do musu dodaj cukier. Zagotuj na średniej mocy kuchenki, przez około 4 minuty.

Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia, następnie formę zabezpiecz folią aluminiową, zawijając szczelnie kilka arkuszy.

Na podpieczony spód wyłóż masę serową, na wierzch nakładaj łyżeczką mus malinowy. Następnie za pomocą wykałaczki lub końcówki noża przemieszaj delikatnie, aby powstały piękne kształty.

Formę włóż do większej formy, zalej wrzątkiem minimum 1/3 wysokości formy. Piecz przez 15 minut w temperaturze 175ºC, następnie zmniejsz temperaturę na 120ºC i pozostaw na kolejne 110 minut.

Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie włóż do lodówki na minimum 6 godzin. Podawaj dobrze schłodzony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

452

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły