Aksamitny sernik z musem malinowym
decomorreno
Aksamitnie delikatny serniczek mascarpone z musem malinowym. Dzięki pieczeniu w wodzie jest idealnie biały i delikatny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Aksamitnie delikatny serniczek mascarpone z musem malinowym. Dzięki pieczeniu w wodzie jest idealnie biały i delikatny.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
125 g masło
50 g cukier puder
170 g mąka pszenna tortowa lubella
25 g kakao decomorreno
1 szt. żółtko jaja kurzego
700 g ser twarogowy
500 g serek mascarpone
120 g cukier drobny
4 szt. jaja kurze całe
125 g maliny
3 dag. cukier puder
Przygotowanie
Masło pokrój na małe kawałki i zagnieć z pozostałymi składnikami na kakaowy spód.
Dno formy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do formy ciasto i wyrównaj spód. Włóż formę do lodówki na godzinę.
W misce połącz ser twarogowy, mascarpone oraz drobny cukier i jajka. Wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą, nie ubijaj zbyt długo aby nie napowietrzać nadmiernie masy serowej.
Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180ºC.
W tym czasie do garnuszka przeciśnij przez sitko maliny, pestki wyrzuć, a do musu dodaj cukier. Zagotuj na średniej mocy kuchenki, przez około 4 minuty.
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia, następnie formę zabezpiecz folią aluminiową, zawijając szczelnie kilka arkuszy.
Na podpieczony spód wyłóż masę serową, na wierzch nakładaj łyżeczką mus malinowy. Następnie za pomocą wykałaczki lub końcówki noża przemieszaj delikatnie, aby powstały piękne kształty.
Formę włóż do większej formy, zalej wrzątkiem minimum 1/3 wysokości formy. Piecz przez 15 minut w temperaturze 175ºC, następnie zmniejsz temperaturę na 120ºC i pozostaw na kolejne 110 minut.
Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie włóż do lodówki na minimum 6 godzin. Podawaj dobrze schłodzony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka