Ajwar

EkspertOdKuchni
Ajwar

0

0 / 0

Ajwar to aromatyczna pasta warzywna z pieczonej papryki i bakłażanów, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, pieczywa, serów czy makaronów. To doskonały wybór dla fanów intensywnych smaków. Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodnie lub zapasteryzować w słoikach, jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem przez dłuższy czas. Smacznego!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 kg papryka czerwona

2 szt. bakłażan

3 szt. ząbki czosnku

100 ml oliwa z oliwek

2 łyżka ocet winny

1 szczyp. sól

1 szt. papryczka chili

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Paprykę czerwoną i bakłażana myjemy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczemy przez 40 minut. Co jakiś czas obracamy warzywa, aż skórka będzie przypieczona i łatwa do ściągnięcia.

3

Po upieczeniu przekładamy warzywa do miski i przykrywamy folią na 20 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórkę i usuwamy gniazda nasienne.

4

Obrane warzywa, czosnek i chili przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę.

5

Pastę przekładamy do garnka, dodajemy sól, olej i ocet jabłkowy. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając co jakiś czas, aż ajwar zgęstnieje.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1681

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

156

gram

Tłuszcze

100

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły