Ajvar – bałkańska pasta warzywna

EkspertOdKuchni
Ajvar – bałkańska pasta warzywna

0

0 / 0

Ajvar to pyszna, lekko pikantna i kolorowa pasta pochodząca z kuchni bałkańskiej. Głównymi składnikami są pieczone papryki, bakłażany, ocet, czosnek i oliwa z oliwek. To idealny dodatek do pieczywa, mięs, kanapek, makaronów czy nawet jako dip do warzyw.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

6 szt. papryka czerwona

2 szt. bakłażan

1 szt. papryczka chili

3 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka ocet winny

1 szt. ząbki czosnku

2 łyżka miód

1 szcz. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Papryki umyj, pokrój na pół i usuń z nich pestki. Bakłażany umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

2

Warzywa polej oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy skórki papryk lekko ściemnieją, a bakłażany będą miękkie.

3

W międzyczasie obierz czosnek i drobno go posiekaj wraz z papryczką chili.

4

Gdy warzywa będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Następnie obierz je ze skórki.

5

Włóż upieczone warzywa do blendera lub robota kuchennego. Dodaj ocet winny, miód, czosnek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.

6

Zmiksuj wszystkie składniki na pastę o konsystencji według własnego uznania.

7

Spróbuj ajvar i dostosuj smak, opcjonalnie dodając więcej soli, pieprzu, miodu lub octu.

8

Przełóż gotową pastę do słoików i przechowuj w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły