Ajerkoniak domowy

m7
Ajerkoniak domowy

2

0 / 0

To przepis z wiekowej już książki kucharskiej. Przepis jest sprawdzony i zawsze wychodzi bardzo smaczny likier:)

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.25 l spirytus

1 szkl. mleko

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

30 dag. cukier

Przygotowanie


1

Jajka sparzyć. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać tak długo,aż cukier się rozetrze i powstanie puszysta masa.

2

Do utartej masy wlewać bardzo powoli mleko, cały czas ucierając.

3

Jak masa się połączy z mlekiem wlewać bardzo ostrożnie, powoli spirytus. Podczas wlewania spirytusu włączyć mikser na najwyższe obroty.

4

Po wlaniu spirytusu jeszcze ubijać przez chwilę.

5

Rozlać do wyparzonych butelek albo karafki.

6

Pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

347

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły