Ajerkoniak domowy

m7
Ajerkoniak domowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

To przepis z wiekowej już książki kucharskiej. Przepis jest sprawdzony i zawsze wychodzi bardzo smaczny likier:)

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.25 l spirytus

1 szkl. mleko

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

30 dag. cukier

Przygotowanie


Jajka sparzyć. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać tak długo,aż cukier się rozetrze i powstanie puszysta masa.

Do utartej masy wlewać bardzo powoli mleko, cały czas ucierając.

Jak masa się połączy z mlekiem wlewać bardzo ostrożnie, powoli spirytus. Podczas wlewania spirytusu włączyć mikser na najwyższe obroty.

Po wlaniu spirytusu jeszcze ubijać przez chwilę.

Rozlać do wyparzonych butelek albo karafki.

Pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

347

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły