Ajerkoniak domowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ajerkoniak domowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973566833.jpeg&w=3840&q=75)
To przepis z wiekowej już książki kucharskiej. Przepis jest sprawdzony i zawsze wychodzi bardzo smaczny likier:)
2
0 / 0
To przepis z wiekowej już książki kucharskiej. Przepis jest sprawdzony i zawsze wychodzi bardzo smaczny likier:)
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.25 l spirytus
1 szkl. mleko
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
30 dag. cukier
Przygotowanie
Jajka sparzyć. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać tak długo,aż cukier się rozetrze i powstanie puszysta masa.
Do utartej masy wlewać bardzo powoli mleko, cały czas ucierając.
Jak masa się połączy z mlekiem wlewać bardzo ostrożnie, powoli spirytus. Podczas wlewania spirytusu włączyć mikser na najwyższe obroty.
Po wlaniu spirytusu jeszcze ubijać przez chwilę.
Rozlać do wyparzonych butelek albo karafki.
Pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.