Ajerkoniak

m7
Ajerkoniak

2

0 / 0

Pyszny domowy ajerkoniak - likier jajeczny na dłuuuuuuuugie zimowe wieczory. Szybki i prosty w przygotowaniu.

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.25 kg cukier biały

0.50 l wódka

2 szt. cukier wanilinowy

8 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. mleko skondensowane słodzone

Przygotowanie


1

Cukier biały i waniliowy miksujemy z żółtkami.

2

Dolewamy mleko skondensowane i alkohol.

3

Odlewamy do butelek i odstawiamy do lodówki na parę godzin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

133

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły