Dyniowy makaron z serem pleśniowym od Rozkosznego


Składniki (4 porcje):

• ½ dyni piżmowej (około 400 g),

• 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych,

• 1 por (tylko biała część), pokrojony na talarki,

• 2 ząbki czosnku obrane,

• 1 łyżeczka płatków chili,

• 4 łyżki oliwy,

• 400 g makaronu Lubella świderki,

• 3 łyżki śmietanki 30%,

• 150 g łagodnego sera pleśniowego typu gorgonzola dolce,

• 3 łyżki pestek dyni,

• sól morska drobnoziarnista.

Przygotowanie:

Obierz dynię i pozbądź się pestek. Pokrój ją na kawałki o wielkości około 2 cm. Przełóż ją na blachę wyłożoną papierem wraz z pomidorkami koktajlowymi, porem, czosnkiem, chili, oliwą i 1 łyżeczką soli morskiej. Za pomocą dłoni wysmaruj oliwą dynię, łącząc składniki na blasze. Piecz, aż dynia będzie miękka, około 30 minut.

W międzyczasie, w dobrze osolonej wodzie ugotuj al dente makaron według instrukcji na opakowaniu. W przypadku świderków Lubelli jest to 6 minut. Odcedź, zachowując wodę po gotowaniu.

Przełóż upieczone warzywa do kielicha blendera. Dodaj 1 szklankę (250 ml) wody po gotowaniu makaronu i śmietankę 30%. Zblenduj na gładko.

Przełóż makaron do garnka. Dodaj zblendowany sos i porwany na kawałki ser pleśniowy. Gotuj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj więcej wody, jeśli potrzeba.

Posiekaj pestkami dyni. Dopraw je szczyptą soli, skrop oliwą i rozetrzyj.

Podawaj dyniowy makaron z pestkami dyniowymi.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły