Dyniowy makaron z serem pleśniowym od Rozkosznego
Składniki (4 porcje):
• ½ dyni piżmowej (około 400 g),
• 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych,
• 1 por (tylko biała część), pokrojony na talarki,
• 2 ząbki czosnku obrane,
• 1 łyżeczka płatków chili,
• 4 łyżki oliwy,
• 400 g makaronu Lubella świderki,
• 3 łyżki śmietanki 30%,
• 150 g łagodnego sera pleśniowego typu gorgonzola dolce,
• 3 łyżki pestek dyni,
• sól morska drobnoziarnista.
Przygotowanie:
Obierz dynię i pozbądź się pestek. Pokrój ją na kawałki o wielkości około 2 cm. Przełóż ją na blachę wyłożoną papierem wraz z pomidorkami koktajlowymi, porem, czosnkiem, chili, oliwą i 1 łyżeczką soli morskiej. Za pomocą dłoni wysmaruj oliwą dynię, łącząc składniki na blasze. Piecz, aż dynia będzie miękka, około 30 minut.
W międzyczasie, w dobrze osolonej wodzie ugotuj al dente makaron według instrukcji na opakowaniu. W przypadku świderków Lubelli jest to 6 minut. Odcedź, zachowując wodę po gotowaniu.
Przełóż upieczone warzywa do kielicha blendera. Dodaj 1 szklankę (250 ml) wody po gotowaniu makaronu i śmietankę 30%. Zblenduj na gładko.
Przełóż makaron do garnka. Dodaj zblendowany sos i porwany na kawałki ser pleśniowy. Gotuj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj więcej wody, jeśli potrzeba.
Posiekaj pestkami dyni. Dopraw je szczyptą soli, skrop oliwą i rozetrzyj.
Podawaj dyniowy makaron z pestkami dyniowymi.
Składniki (4 porcje):
• ½ dyni piżmowej (około 400 g),
• 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych,
• 1 por (tylko biała część), pokrojony na talarki,
• 2 ząbki czosnku obrane,
• 1 łyżeczka płatków chili,
• 4 łyżki oliwy,
• 400 g makaronu Lubella świderki,
• 3 łyżki śmietanki 30%,
• 150 g łagodnego sera pleśniowego typu gorgonzola dolce,
• 3 łyżki pestek dyni,
• sól morska drobnoziarnista.
Przygotowanie:
Obierz dynię i pozbądź się pestek. Pokrój ją na kawałki o wielkości około 2 cm. Przełóż ją na blachę wyłożoną papierem wraz z pomidorkami koktajlowymi, porem, czosnkiem, chili, oliwą i 1 łyżeczką soli morskiej. Za pomocą dłoni wysmaruj oliwą dynię, łącząc składniki na blasze. Piecz, aż dynia będzie miękka, około 30 minut.
W międzyczasie, w dobrze osolonej wodzie ugotuj al dente makaron według instrukcji na opakowaniu. W przypadku świderków Lubelli jest to 6 minut. Odcedź, zachowując wodę po gotowaniu.
Przełóż upieczone warzywa do kielicha blendera. Dodaj 1 szklankę (250 ml) wody po gotowaniu makaronu i śmietankę 30%. Zblenduj na gładko.
Przełóż makaron do garnka. Dodaj zblendowany sos i porwany na kawałki ser pleśniowy. Gotuj na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj więcej wody, jeśli potrzeba.
Posiekaj pestkami dyni. Dopraw je szczyptą soli, skrop oliwą i rozetrzyj.
Podawaj dyniowy makaron z pestkami dyniowymi.