Bardzo zielone penne z burratą od Rozkosznego


Składniki (3 porcje):

• 150 g szpinaku,

• 2 szklanki (20 g) mieszanki ziół takich jak natka pietruszki, koper czy mięta,

• 300 g makaronu Lubella pióra,

• 1 cytryna

• 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę,

• 1 szklanka (80 g) startego parmezanu,

• ¼ szklanki (65 g) pasty sezamowej tahini,

• 1 duża (125 g) burrata,

• oliwa do podania,

• sól morska.

Przygotowanie:

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Zblanszuj szpinak i zioła, przez około 10 sekund. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż je do miski z lodem i wodą, aby zatrzymać proces gotowania i jaskrawy kolor zieleniny.

W wodzie po ziołach ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu tak, aby był al dente. Zachowaj wodę po gotowaniu makaronu.

Zetrzyj 1 łyżkę skórki z cytryny, wyciśnij 3 łyżki soku.

Przełóż zblanszowaną zieleninę do blendera. Dodaj czosnek, parmezan, tahini, 3 łyżki soku z cytryny i ½ szklanki (125 ml) wody po gotowaniu makaronu. Zblenduj na gładki sos. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Do garnka z makaronem dodaj zielony sos. Dodaj więcej wody makaronowej, jeśli trzeba. Nie podgrzewaj, aby sos się nie zważył. Podawaj makaron z burratą, skórką cytrynową i odrobiną oliwy.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły