Zupy na jesień — sycące i rozgrzewające zupy na chłodne dni

Zupy na jesień — sycące i rozgrzewające zupy na chłodne dni

m7

1/22/2018

ok. 3 min


Jesień to czas gwałtownego spadku temperatur, krótszego dnia, długich, wieczorów i pierwszych przeziębień. Jesień to jednak także czas, w którym dostępne są dla nas produkty potrzebne do przyrządzenia pysznych zup. Dlatego ją uwielbiamy! Gdy na zewnątrz jest coraz chłodniej, każdy z nas próbuje rozgrzać się na swój sposób. Grube swetry, szaliki, czapki nie zawsze jednak wystarczają. Jesień to pora, podczas której warto pomyśleć o sposobach rozgrzania się „od środka”, za pomocą ciepłych napojów, takich jak herbata z sokiem malinowym, grzane wino, gorąca czekolada lub za pomocą dania obiadowego — zupy na jesienne dni. O licznych zaletach zup słyszał z pewnością każdy. Wielu z nas wierzy w uzdrawiającą moc zup, w ich lecznicze właściwości. Polecane przez lekarzy i dietetyków zupy jesienne są lekkie dla żołądka, korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego. Ponadto na długo zapewniają nam uczucie sytości.
## Rosół– domowe vademecum Najpopularniejsza z zup, tradycyjna, rozgrzewająca zupa podczas jesieni to rosół. Niemal każda kuchnia świata wykreowała własną wersję rosołu, uznając go za króla wszystkich zup. Polacy nieskromnie twierdzą, że to właśnieich rosół należy do najsmaczniejszych, a każdy uważa [domowy rosół](https://uwielbiam.pl/przepis/domowy-rosol-2) za prawdziwy przysmak i wymienia go wśród swoich ulubionych dań. Ile wersji rosołu, tyle jego smaków - istnieje jednak kilka uniwersalnych przepisów na tę pyszną i rozgrzewającą zupę jesienną, które pozwolą na przygotowanie tradycyjnego dania kuchniach. Warto spojrzeć na [szybki przepis na rosół](https://uwielbiam.pl/przepis/rosol-6) zaproponowany przez Uwielbiam.pl. Wywar stanowi także bazę niejednej zupy, dlatego warto nauczyć się go wykonywać już napoczątku naszej kulinarnej przygody. Dlaczego akurat rosół jako zupa jesienna?Już nasze babcie wiedziały, że talerz gorącego rosołu jest jednym z najlepszych domowych sposobów na przeziębienie – o które w okresie przejściowym nie jest trudno. Jesień to także czas warzyw korzeniowych, dostępnych na każdym straganie. Marchew, pietruszka, seler iburak mogą z powodzeniem znaleźć się w zupie na jesienne dni. Dodatek sycących ziemniaków sprawi, że na długo po zjedzeniu zupy jesiennej będziemy mogli zapomnieć o uczuciu głodu. ## Złota jesień – czas czerwonego barszczu Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych jesiennych zup w Polsce. Zupy na jesienne dni nie tylko sycą nasz żołądek — niejednokrotnie są prawdziwą ucztą dla naszych oczu. Intensywna, czerwono-bordowa barwa i charakterystyczny słodko-kwaśny smak potrawy skusi niejednego. Zupy te najczęściej przygotowywane są na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, ale z uwagi na ich rozgrzewający charakter idealnie pasują do okresu jesiennego. [Klasyczny barszcz czerwony](https://uwielbiam.pl/przepis/barszcz-czerwony-3) podbije podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jego przygotowanie nie należy jednak do trudnych zadań. Przepis na [Czerwony barszczyk](https://uwielbiam.pl/przepis/czerwony-barszczyk),który można znaleźć na Uwielbiam.pl, to nieco udoskonalona wersja podstawowego przepisu na rozgrzewająca zupę na jesień, która z pewnością stanie się ulubionym daniem najmłodszych. Do obu propozycji idealnie pasują krokiety i [paszteciki z pieczarkami i kaszą](https://uwielbiam.pl/przepis/paszteciki-z-kasza-i-pieczarkami). ## Jej Wysokość Dynia Królową jesiennych zup jest z pewnością dynia, której delikatny, subtelny smak może zostać wzbogacony różnymi przyprawami.Rozgrzewające zupy na jesień nie mogą się wprost obejść bez aromatycznychprzypraw: cynamonu, kardamonu, pieprzu, ziela angielskiego czy imbiru. Obecniełatwo dostępna dynia świetnie sprawdzi się w klasycznym [przepisie na zupę krem z dyni](https://uwielbiam.pl/przepis/krem-z-dyni) lub innym, doskonale rozgrzewającym i sezonowym przepisie na [gulasz z dynią – passata classica](https://uwielbiam.pl/przepis/gulasz-z-dynia-passata-classica). Popularnym warzywem jesienią jest papryka. Na rozgrzanie polecamy przepis na sycącą, [ostrą zupę krem z papryki](https://uwielbiam.pl/przepis/ostra-zupa-krem-z-papryki) według naszego przepisu. ## Skarby lasu na domowym stole Na koniec, czym byłaby jesień bez grzybów? Wytrawni grzybiarze czekają na tę porę roku z utęsknieniem, miłośnicy zup jesiennych czekają za to na zupę ze świeżych grzybów. W tym przepisie najważniejszy jest główny składnik, to od niego zależy jakość dania. Wykonanie jesiennej [zupy grzybowej](https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-grzybowa-5) nie jest jednak długie i skomplikowane, a do jej przygotowania można wykorzystać zarówno grzyby świeże jak i suszone. Zupa grzybowa to także tradycyjne danie wigilijne, dlatego warto nauczyć się ją wykonywać i serwować nie tylko od święta, lecz także na codzień. W takim codziennym wariancie doskonale sprawdzi się [zupa grzybowa z makaronem muszelki](https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-grzybowa-z-makaronem-muszelki). Jesienią, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, potrzebujemy wzmocnienia i rozgrzania – a nic nie działa tak dobrze, jak gorąca i pożywna zupa. Szukając inspiracji na jesienną, sycącą zupę, skorzystaj z Uwielbiam.pl. Masz pomysł na przepis, którego nie ma w naszym serwisie? Zarejestruj się i dodaj go!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły