Złota jesień
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Co jesień niesie? Słońce zachodzi coraz szybciej, dni są krótsze, chłodniejsze i mniej słoneczne. A jeśli jesienią miewamy jeszcze wahania nastroju czy chandrę? Zaglądnijmy wtedy do naszego menu; może brakuje w nim posiłków ciepłych i dobrze przyprawionych? A teraz właśnie takich, które doskonale rozgrzeją organizm w tym chłodnym i mniej przyjemnym okresie będziemy potrzebować.
O jesieni nie można mówić tylko jak o porze smutnej, chłodnej i dającej
deszczowe koncerty ale ze względu na obfitującą ilość warzyw i owoców
porze bardzo wyjątkowej i atrakcyjnej. Bardzo dobrym pomysłem będzie
więc wykorzystanie w tym czasie prawdziwego wysypu wielu cennych warzyw
i owoców. Do przygotowania rozgrzewającego kremu z warzyw wystarczą
sezonowe skarby z ogródka lub straganu oraz zioła. Do tego idealny na
poprawę nastroju w jesienne dni będzie makaron. Węglowodany w nim
zawarte podniosą poziom serotoniny- zwanej hormonem szczęścia
odpowiedzialnej za dobre samopoczucie, działającej uspokajająco i kojąco
a magnez ochroni przed negatywnymi skutkami stresu i zmęczenia. W
makaronie znajdziemy też witaminy B1, B6 oraz PP.
Zapiekanki z makaronu czy krem z warzyw nie wymagają dużego
doświadczenia i długiego przygotowania a składniki zawsze są pod ręką.
Poza tym są bardzo smaczne i pożywne. Pewnie też nawet nie zdajemy sobie
sprawy, jak łatwo takimi obiadami przełamać w kuchni rutynę. Z fantazją
w kuchni więc gotujmy, pieczmy, przyrządzajmy wspaniałe specjały. Niech
efektem tych naszych kombinacji będą dania rozgrzewające i ciało i
duszę:)