Złota jesień

Złota jesień

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Co jesień niesie? Słońce zachodzi coraz szybciej, dni są krótsze, chłodniejsze i mniej słoneczne. A jeśli jesienią miewamy jeszcze wahania nastroju czy chandrę? Zaglądnijmy wtedy do naszego menu; może brakuje w nim posiłków ciepłych i dobrze przyprawionych? A teraz właśnie takich, które doskonale rozgrzeją organizm w tym chłodnym i mniej przyjemnym okresie będziemy potrzebować.
O jesieni nie można mówić tylko jak o porze smutnej, chłodnej i dającej deszczowe koncerty ale ze względu na obfitującą ilość warzyw i owoców porze bardzo wyjątkowej i atrakcyjnej. Bardzo dobrym pomysłem będzie więc wykorzystanie w tym czasie prawdziwego wysypu wielu cennych warzyw i owoców. Do przygotowania rozgrzewającego kremu z warzyw wystarczą sezonowe skarby z ogródka lub straganu oraz zioła. Do tego idealny na poprawę nastroju w jesienne dni będzie makaron. Węglowodany w nim zawarte podniosą poziom serotoniny- zwanej hormonem szczęścia odpowiedzialnej za dobre samopoczucie, działającej uspokajająco i kojąco a magnez ochroni przed negatywnymi skutkami stresu i zmęczenia. W makaronie znajdziemy też  witaminy B1, B6 oraz PP. Zapiekanki z makaronu czy krem z warzyw nie wymagają dużego doświadczenia i długiego przygotowania a składniki zawsze są pod ręką. Poza tym są bardzo smaczne i pożywne. Pewnie też nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak łatwo takimi obiadami przełamać w kuchni rutynę. Z fantazją w kuchni więc gotujmy, pieczmy, przyrządzajmy wspaniałe specjały. Niech efektem tych naszych kombinacji będą dania rozgrzewające i ciało i duszę:)
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły