Zapraszam Cię na śniadanie

Zapraszam Cię na śniadanie

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Ser biały, grudkowaty lub kremowy, możemy u-w-i-e-l-b-i-a-ć  przez cały rok, jednak tylko świeże warzywa (rzodkiewka, szczypiorek) wkrojone do miski, wymieszane z gęstą śmietaną, ze zdrową szczyptą pieprzu i soli nadają twarożkowi niepowtarzalny smak.
Precz ze stołu wszystkie twarogopodobne pasty naszpikowane tablicą Mendelejewa i wszystkimi autostradami świata (poczynając od E100, a kończąc na liczbie większej niż E1000). Chcemy dobrego, naturalnego produktu, który jest doskonałym źródłem białka i wapnia, ponadto zawiera magnez, potas i witaminy A, D, E, ale za to nie zawiera mleka w proszku, cukru, barwników, konserwantów i ulepszaczy smaku. Aby nie doprowadzić do zakwaszenia organizmu, co powoduje jego osłabienie, należy konsumować twaróg z umiarkowanym apetytem. Nawet jeśli na naszym stole będzie gościł ser biały najlepszej jakości (np. z kuchni ekologicznej lub innego sprawdzonego źródła), to i tak osobom szczególnie wrażliwym na nabiał podwyższy się cholesterol i poziom nasyconych kwasów tłuszczowych. Proces przygotowania sera białego polega na podgrzewaniu skwaszonego mleka bez osiągnięcia temperatury wrzenia. Ścinające się powoli strzępiaste grudki będą bazą do wyrobu kwaśnego lub słodkiego sera. Mistrzostwo smaku domowego twarogu polega na tym, że jest on idealnie smakowo dopasowany do konkretnych osób, więc jeśli domownicy u-w-i-e-l-b-i-a-j-ą nabiałowe śniadania, to warto im zaserwować biały ser.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły