Zapraszam Cię na śniadanie
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Ser biały, grudkowaty lub kremowy, możemy u-w-i-e-l-b-i-a-ć przez cały rok, jednak tylko świeże warzywa (rzodkiewka, szczypiorek) wkrojone do miski, wymieszane z gęstą śmietaną, ze zdrową szczyptą pieprzu i soli nadają twarożkowi niepowtarzalny smak.
Precz ze stołu wszystkie twarogopodobne pasty naszpikowane tablicą
Mendelejewa i wszystkimi autostradami świata (poczynając od E100, a
kończąc na liczbie większej niż E1000). Chcemy dobrego, naturalnego
produktu, który jest doskonałym źródłem białka i wapnia, ponadto zawiera
magnez, potas i witaminy A, D, E, ale za to nie zawiera mleka w proszku,
cukru, barwników, konserwantów i ulepszaczy smaku.
Aby nie doprowadzić do zakwaszenia organizmu, co powoduje jego
osłabienie, należy konsumować twaróg z umiarkowanym apetytem. Nawet
jeśli na naszym stole będzie gościł ser biały najlepszej jakości (np. z
kuchni ekologicznej lub innego sprawdzonego źródła), to i tak osobom
szczególnie wrażliwym na nabiał podwyższy się cholesterol i poziom
nasyconych kwasów tłuszczowych.
Proces przygotowania sera białego polega na podgrzewaniu skwaszonego
mleka bez osiągnięcia temperatury wrzenia. Ścinające się powoli
strzępiaste grudki będą bazą do wyrobu kwaśnego lub słodkiego sera.
Mistrzostwo smaku domowego twarogu polega na tym, że jest on idealnie
smakowo dopasowany do konkretnych osób, więc jeśli domownicy
u-w-i-e-l-b-i-a-j-ą nabiałowe śniadania, to warto im zaserwować biały
ser.