Zakochani jedzą deser

Zakochani jedzą deser

gosia78

8/9/2017

ok. 4 min


Jednym z najczęstszych noworocznych postanowień – i najczęściej niedotrzymywanych – jest wykreślenie słodyczy z codziennego menu. Dlaczego się to nie udaje? Przecież ponoć odzwyczajanie się od słodkiego smaku trwa tylko trzy dni!
Jedzenie słodyczy uznawane jest, obok alkoholu i tytoniu, za nałóg,który uzależnia szybko i przyjemnie, powodując wzrost endorfin, czylihormonów szczęścia i dając niesamowity zastrzyk energii. Zakochanie plussłodycze to podwójna dawka endorfin i nikt przy zdrowych zmysłach niebędzie rezygnował z przyjemności, która zachęcająco szeleści w papierku,czy jest osobiście przygotowana i z miłością serwowana przez zakochanąpołówkę.  A cukier kryje się nie tylko w batonikach, ciastach i owocach.Zawierają go także warzywa, jogurty i płatki śniadaniowe, soki i wodysmakowe, popularne fast foody, słone przekąski, a także konserwy ipieczywo. W związku z ogólną dostępnością cukru, statystycznie każdy znas, pod postacią glukozy, sacharozy, fruktozy i skrobi zjada go rocznie39 kilogramów, czyli 20-25 łyżeczek dziennie! Wiadomo, że cukry jako węglowodany są człowiekowi potrzebne doregulowania procesów życiowych i muszą znaleźć się w menu, przynajmniejjako wypełnienie połowy dziennego zapotrzebowania w dobrze zbilansowanejdiecie. Mamy jednak wpływ na to, jak będzie wyglądał nasz jadłospis, czywybierzemy cukry proste (miód, owoce – wybór produktów naturalnychrównoważy ilość cukru zawartymi w nich witaminami i mikroelementami,ciasta, biała mąka itd.) szybko trawione przez organizm, a tym samymwymagające uzupełniania, dające krótkotrwałą energię, czy cukry złożone(warzywa, makarony z pełnoziarnistej mąki, brązowy ryż itp.), którezapobiegają wahaniom energii, sprzyjają modelowaniu sylwetki i zachowująnasz apetyt na wodzy. Inne słodkie zamienniki, o których jest coraz głośniej to ksylitol –cukier z brzozy, stewia, syrop z agawy, syrop klonowy, cukier kokosowy itrzcinowy oraz miód. Co do tego, które produkty są całkowicie zdrowe ibezpieczne, a które wymagają badań – zdania są podzielone. Ważny jestnie tylko sposób łączenia słodkości z potrawami (np. miód traci swewłaściwości w wysokich temperaturach, a na ksylitolu nie da się zrobićciasta drożdżowego). Ksylitol okrzyknięto swego czasu lekiem na próchnicę (m.in. dodawany dogum do żucia i cukierków, FDA uznała go za substancję niepowodującąpróchnicy) oraz na wszelkie inne zakażenia bakteryjne i na osteoporozę(zwiększa wchłanianie wapnia). W związku z tym, że ma niski indeksglikemiczny polecany jest także diabetykom. Ksylitol ma wygląd i smakznanego nam cukru buraczanego i w kuchni ma takie samo zastosowanie;można używać go do słodzenia, do wypieków (jako słodzik), do sosów isałatek itp. Nie określono spożycia jego górnej granicy, alewprowadzanie go do jadłospisu musi być stopniowe, inaczej nasz układpokarmowy się zbuntuje. Podobne właściwości ma stewia – roślina osłodkich liściach, ponieważ nie powoduje próchnicy, jest bezpieczna dladiabetyków, ma szerokie zastosowanie w kuchni i choć jest około 400 razysłodsza niż cukier ma zero kalorii! Zamiast zwykłego białego, rafinowanego cukru można używać syropu zagawy, który jest trzykrotnie słodszy niż cukier i tak, jak ksylitol istewia, ma niski indeks glikemiczny, a przy tym jest produktemnaturalnym, doskonale rozpuszczalnym w wodzie. W kuchni używany jestjako słodzik do napojów, sos do deserów – również do tostów inaleśników, pieczonych mięs i ryb oraz do drinków. Następny na liściesyrop klonowy, wytwarzany ze specjalnych odmian klonu, jest produktem,który nie toleruje żadnych konserwantów i ma podobne zastosowanie, jaksyrop z agawy. Cukier kokosowy (cukier palmowy), chociaż zawiera tyle samo kalorii, cobiały buraczany cukier, to ma niższy indeks glikemiczny i niewielkieilości minerałów, takich jak: cynk, magnez, potas i żelazo. Unikalny,karmelowy posmak wyróżnia go spośród innych słodzików i sprawia, żechętnie sięgamy po niego, gdy chcemy zwiększyć aromat dania.Przebrzmiała jednak sława cukru trzcinowego, jako zdrowej alternatywy dosłodzenia. Kalorii ma prawie tyle samo, co zwykły cukier, czyli 373jednostek (dla porównania cukier buraczany 396 kcal w 100 g), zawieraśladowe ilości pierwiastków (magnez, potas, żelazo, wapń), ale jest dużodroższy. Koneserzy uważają, że wydobywa z napojów (np. kawy) głębięsmaku, a jego duże kryształki są na pewno bardziej dekoracyjne. Najzdrowszy produkt słodzący to miód, a lista jego zasług dla zdrowiajest bardzo długa. Polecany jest na wzmocnienie dla osób wyczerpanychpracą umysłową i fizyczną, chroni przed toksycznym działaniemśrodowiska, poprawia krążenie krwi i stymuluje produkcję czerwonychkrwinek. Z ogromnej palety miodów (akacjowy, lipowy, rzepakowy,wrzosowy, gryczany itd.) każdy wybierze dla siebie odpowiedni smak. Słodzić, czy nie? Słodzić! Życie jest za krótkie na liczenie kalorii…
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły