Zaczynamy sezon grillowy! Wiosenne przepisy na dania z grill
EkspertOdKuchni
3/30/2023
ok. 3 min
Wraz z nadejściem wiosny i dłuższych dni wielu z nas przesiada się z kuchni do ogrodu, aby spędzić więcej wolnego czasu z bliskimi i delektować się smakiem grillowanych dań. To idealny czas na wyciągnięcie z szafek rusztu, węgla i przygotowanie pysznych potraw na grillu w rodzinnym i przyjacielskim gronie. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów, sprawdź nasze poniższe propozycje!
Historia przyrządzania potraw na rozgrzanym grillu
Na początek jednak trochę historii. Grillowanie to nie tylko smaczne dania na grillu, ale także długa tradycja, sięgająca setek lat wstecz. Już w starożytności ludzie grillowali mięso i ryby na rozgrzanym kamieniu. W ciągu wieków taki sposób przyrządzania potraw stał się popularny na całym świecie.
We współczesnej kuchni polskiej grillowane mięso oraz warzywa odgrywają bardzo ważną rolę, a ich popularność wzrosła wraz z przyjściem lat 90-tych. Obecnie grillowanie jest popularnym sposobem spędzania czasu wolnego, zwłaszcza w cieplejsze miesiące.
Rozgrzany ruszt to podstawa. Wystarczy umieścić na nim kawałki mięsa, ryby lub warzyw, aby uzyskać pyszne potrawy. Grillowanie to także doskonała okazja, aby wykorzystać sezonowe składniki i urozmaicić swoje menu. Teraz czas, aby przedstawić pyszne dania na grill. Oto nasze propozycje!
Grillowe menu - propozycje warzywnych i mięsnych dań
Smaczne dania na grilla – potrawy z mięsem i warzywami
Grillowanie to nie tylko kiełbaski i szaszłyki. Jednym z najpopularniejszych dań, z których słynie kuchnia polska, jest grillowana karkówka. W naszym przepisie przygotowujemy ją w przepysznej, owocowo-pikantnej marynacie z borówkami, ziołami, olejem i sosem sojowym. Efekt? Soczyste i aromatyczne mięso, które rozpływa się w ustach.
Jeśli lubisz warzywne potrawy, to z pewnością grillowane szaszłyki z kalafiora skradną Twoje serce. Danie to stanowi idealny wybór dla wegetarian i miłośników zdrowej żywności.
Przepisy na pyszne przekąski na grilla
Przekąski na grill to świetny sposób na urozmaicenie uczty na świeżym powietrzu. Można przygotować je zarówno z mięsa, jak i warzyw - w obydwu formach smakują wyśmienicie! My polecamy przepis na przekąski z przegrzebków z grilla z żurawiną. To idealna przekąska na letnie wieczory.
Pyszny dodatek do grilla – sałatka
Sałatki to kolejne idealne dopełnienie grillowej uczty. Przygotowując sałatkę na grill, można wykorzystać zarówno warzywa, jak i owoce. Nasza propozycja? Genialna sałatka z burakami!
Grillowane warzywa
Grillowane warzywa z pesto z suszonych pomidorów to idealna propozycja na lekkie danie dla wegetarian.
Marynata do mięsa na grilla
Nie można zapomnieć o aromatycznych marynatach, które nadają mięsu dodatkowego smaku. Nasza kolejna propozycja to marynata do mięsa na bazie ketchupu. Chcesz, aby uczta pod chmurką była kulinarnym sukcesem? Z tak przygotowaną marynatą jest to pewne!
Dania na grilla - przepisy, które warto znać
Potrawy z grilla mogą przybrać różne formy – prócz klasycznych potraw mięsnych takich jak kiełbaski, żeberka czy szaszłyki mogą być to również opcje warzywne (np. grillowane szparagi, bakłażan, papryka), dania z masłem czosnkowym, przekąski ze świeżymi ziołami, sałatki z kurczakiem, ziemniaki czy pieczarki.
Przy grillowaniu warto pamiętać o urozmaiceniu menu, aby każdy znalazł coś dla siebie podczas uczty na świeżym powietrzu. Zachęcamy do wypróbowania powyższych przepisów!