Z miłości do makaronu

Z miłości do makaronu

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Cały świat kocha makaron za jego uniwersalność – może występować jako danie samodzielne, ale także jako składnik zupy, zapiekanki czy sałatki; można go serwować na słodko, słono, pikantnie lub z kwaśnymi dodatkami; u-w-i-e-l-b-i-a-j-ą go dorośli i maluchy. Jest głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka, zawiera magnez poprawiający koncentrację i witaminy z grupy B, a najważniejsze jest to, że makaron stymuluje wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia!
Powszechnie za ojczyznę makaronu uznaje się Włochy, jednak ślady najstarszego makaronu odnaleziono w Chinach, gdzie znany był już przeszło 4 tysiące lat temu. Dopiero w XIX wieku, wraz z powstaniem nowych maszyn usprawniających pracę, nastąpił prawdziwy rozwój technologii produkcji pasty. Ciasto makaronowe, które pierwotnie składało się głównie z mąki i wody, współcześnie przybiera najróżniejsze kształty i kolory - od klasycznych nitek spaghetti, przez muszle, kolorowe kokardki, świderki czy języczki, aż po rurki canneloni czy płaty lasagnia. Ostatnim hitem jest czarny makaron barwiony atramentem z mątwy. Makaron kochamy nie tylko za wspaniałe walory smakowe, ale także estetyczne, bowiem dania makaronowe to prawdziwa uczta dla naszych oczu. Co więcej nietrudno przygotować taki apetyczny posiłek, a wśród niezliczonych przepisów na to włoskie danie każdy znajdzie coś dla siebie. Do wyboru mamy pastę z sosem na bazie oliwy, śmietany czy sera. Jako składników możemy użyć mięsa, owoców morza lub ulubionych warzyw. Do dekoracji na talerzu świetnie sprawdzi się starty ser czy też listki świeżych ziół. Pamiętajmy jednak, że makaron u-w-i-e-l-b-i-a eksperymenty i dlatego śmiało poszukujmy własnych makaronowych kompozycji.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły