Z miłości do makaronu
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Cały świat kocha makaron za jego uniwersalność – może występować jako danie samodzielne, ale także jako składnik zupy, zapiekanki czy sałatki; można go serwować na słodko, słono, pikantnie lub z kwaśnymi dodatkami; u-w-i-e-l-b-i-a-j-ą go dorośli i maluchy. Jest głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka, zawiera magnez poprawiający koncentrację i witaminy z grupy B, a najważniejsze jest to, że makaron stymuluje wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia!
Powszechnie za ojczyznę makaronu uznaje się Włochy, jednak ślady
najstarszego makaronu odnaleziono w Chinach, gdzie znany był już
przeszło 4 tysiące lat temu. Dopiero w XIX wieku, wraz z powstaniem
nowych maszyn usprawniających pracę, nastąpił prawdziwy rozwój
technologii produkcji pasty. Ciasto makaronowe, które pierwotnie
składało się głównie z mąki i wody, współcześnie przybiera najróżniejsze
kształty i kolory - od klasycznych nitek spaghetti, przez muszle,
kolorowe kokardki, świderki czy języczki, aż po rurki canneloni czy
płaty lasagnia. Ostatnim hitem jest czarny makaron barwiony atramentem z
mątwy.
Makaron kochamy nie tylko za wspaniałe walory smakowe, ale także
estetyczne, bowiem dania makaronowe to prawdziwa uczta dla naszych oczu.
Co więcej nietrudno przygotować taki apetyczny posiłek, a wśród
niezliczonych przepisów na to włoskie danie każdy znajdzie coś dla
siebie. Do wyboru mamy pastę z sosem na bazie oliwy, śmietany czy sera.
Jako składników możemy użyć mięsa, owoców morza lub ulubionych warzyw.
Do dekoracji na talerzu świetnie sprawdzi się starty ser czy też listki
świeżych ziół. Pamiętajmy jednak, że makaron u-w-i-e-l-b-i-a
eksperymenty i dlatego śmiało poszukujmy własnych makaronowych
kompozycji.