Z czego można zrobić pesto?
EkspertOdKuchni
3/2/2023
ok. 5 min
Wszyscy słyszeli o pizzy, spaghetti, ravioli, gnocchi czy lasagne. Nie inaczej jest w przypadku pesto, które stanowi nieodzowną część włoskiej kuchni.
Co to jest pesto?
W swojej tradycyjnej postaci zawiera: bazylię, czosnek, ser parmezan, orzeszki piniowe (piniole) i oliwę z oliwek, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować. Zielone pesto bazyliowe, czyli klasyczne pesto alla genovese, to tylko jeden z wielu przepisów na ten pyszny sos, ponieważ wariacji na jego temat jest znacznie więcej.
Rodzaje pesto – od Ligurii, przez Kalabrię, do Sycylii
Mówiąc o historii pesto z bazylii, musimy przenieść się do XIX-wiecznej Ligurii, której stolicą jest portowe miasto Genua. To właśnie tam, u stóp Apeninu Liguryjskiego i Alp Liguryjskich, powstał przepis na zielone pesto, którego autorem był Emanuele Rossi. Recepturę na jego pesto d’aglio e basilico (pol. pesto z czosnku i bazylii) znaleźć można w wydanej w 1852 roku książce pt. Vera Cucinera Genovese.
W ciągu kolejnych dziesięcioleci przepis na zielone pesto z bazylii zyskał ogromną popularność, początkowo we Włoszech, a następnie w innych, nie tylko europejskich, krajach. Zaczęły pojawiać się także pewne odmiany pesto, wśród których szczególną popularnością po dziś dzień cieszą się:
- Pesto rosso znane również jako pesto alla sicialiana lub pesto alla trapanese – czerwone pesto będące sycylijską odmianą, w składzie której zamiast bazylii znajdują się suszone pomidory w oliwie. Dodatkowo przepis zawiera: ząbki czosnku, parmezan, migdały, sól i pieprz. Opcjonalnie do czerwonego pesto można dodać również chilli. Przepis ten znakomicie pasuje do wszelkich makaronów, ryb czy pizzy.
- Pesto alla calabrese – receptura pochodząca z upalnej Kalabrii, której głównym składnikiem jest słodka czerwona papryka z dodatkiem sera ricotta. Pesto alla calabrese najbardziej odbiega od tradycyjnej zielonej wersji zarówno jeśli chodzi o konsystencję, jak i słodko-słony smak. Idealnie komponuje się np. z salami.
- Pesto rucola – wersja sosu, w której zamiast bazylii pojawiają się liście rukoli o pikantnym posmaku. Takie pesto sprawdzi się do dań z makaronem lub grzanek.
A skąd sama nazwa? Słowo "pesto" pochodzi od włoskiego czasownika "pestare", co oznacza "tłuc", i związane jest z tym, że oryginalna receptura wymagała ręcznego tłuczenia składników sosu w moździerzu.
Pomysły na dania z pesto – zielonym, czerwonym, botwinkowym, pietruszkowym i szpinakowym
Poniżej poznacie rozmaite pomysły na pesto, które przygotujecie w domowym zaciszu – niektóre z nich bardziej tradycyjne, inne z kolei mniej oczywiste. Pojawi się tutaj zarówno klasyka, czyli zielone, bazyliowe pesto, jak i bardziej oryginalne odmiany włoskiego sosu – z natką pietruszki, botwinką czy szpinakiem.
Pesto bazyliowe z omletem
W domu możemy oczywiście przygotować klasyczne pesto alla genovese, którego podstawą jest bazylia. Nie zawsze jest jednak na to czas. Wtedy ratunkiem jest gotowe pesto, które z powodzeniem możemy wykorzystać do wielu potraw. Jednym z naszych faworytów jest omlet z pieczarkami i zielonym pesto z bazylii. Koniecznie sprawdźcie ten wyjątkowy przepis! Podsmażane pieczarki, świeże gałązki bazylii, pesto zielone i gwóźdź programu, czyli pulchny omlet z jajek – genialne połączenie, które świetnie sprawdzi się na przykład jako sycące śniadanie.
Domowe pesto pietruszkowe
Jak zrobić pesto w polskiej wersji? Używając natki z pietruszki. Tak, z tym składnikiem również można stworzyć przepyszne danie. Przykładem jest pesto pietruszkowe z makaronem i kurczakiem. Prócz tego, że przepis jest smakowity, to nie powinien sprawić większych kłopotów początkującym adeptom sztuki kulinarnej. Zielone pesto z pietruszki smakuje świetnie jako smarowidło na kanapki.
Przepis na pesto szpinakowe
Szpinakowa wersja wyglądem przypomina pesto z bazylii, jednakże odczucia smakowe są już nieco inne. W naszym przepisie prezentujemy propozycję podania z makaronem, jednakże nie jest to jedyna możliwość. Pesto ze szpinaku sprawdzi się jako smaczna pasta kanapkowa lub dodatek do ryb i drobiu.
Pesto z botwinki
Kolejny pomysł na niestandardową wersję pesto to przepis z wykorzystaniem botwinki. Brzmi intrygująco? Warto zatem sprawdzić pomysł na makaron i pesto z botwinki, do przygotowania których potrzebne będą następujące składniki: pęczek botwinki, 3 gałązki bazylii, ziarna słonecznika, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, makaron typu piór, sól i pieprz. Aby urozmaicić danie, można dodać także tartego parmezanu, czarnego sezamu i pomidora.
Zapiekane jajka i pesto z bazylii
Zapiekane jajka w całkowicie nowej odsłonie, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Czego potrzeba do przygotowania tego pysznego dania? Około 15 minut i składników, takich jak: cztery jaja kurze, szpinak, ser feta, szczypta soli natka pietruszki, ketchup pikantny oraz zielone pesto bazyliowe.
Domowe pesto z suszonych pomidorów i grillowane warzywa
Czy pesto i grill idą razem w parze? Jak najbardziej! Świetnym przykładem jest przepis na grillowane warzywa z pesto z suszonych pomidorów.
Pesto, czyli pomysł na pyszne danie
Nieważne, czy wybierzesz pesto z suszonych pomidorów, pesto z czosnku niedźwiedziego, czy postawisz na klasykę, przygotowując pesto bazyliowe z makaronem, efekt końcowy będzie zawsze taki sam – przepyszna uczta we włoskim klimacie!