Wszechstronna dynia szturmuje kuchnię

Wszechstronna dynia szturmuje kuchnię

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Jack pijak po śmierci trafił do piekła. No cóż… takie rzeczy zdarzają się na tym najpiękniejszym ze światów. Jednak Jack długo nie zagrzał tam miejsca, gdyż był tak marudny i nieprzystosowany do piekielnych obyczajów, że zniecierpliwiony szatan skazał go na wieczną tułaczkę po ziemi, dając mu jedynie palący się węgielek, który pomysłowy Jack włożył do wydrążonej rzepy. A teraz pytanie: kiedy z irlandzkiej legendy powstało amerykańskie święto i dlaczego rzepa została zastąpiona dynią? Zwyczaj stawiania uśmiechniętych dyń w dniu Hallowen zapoczątkowali emigranci, a Amerykanie zaadoptowali pomysł na warzywa bardziej trwałe i okazałe, jakimi są dynie. Lecz dynie to nie tylko zabawna dekoracja, ale przede wszystkim ceniony środek leczniczy i produkt kulinarny wykorzystywany do przyrządzenia zup, kremów, sosów – w tym pysznych sosów do makaronów i ravioli, ciast, tart, placuszków, zapiekanek, sałatek, chleba… Ech, dynia, dyńka – jak tu cię nie u-w-i-e-l-b-i-a-ć?
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły