Wszechstronna dynia szturmuje kuchnię
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Jack pijak po śmierci trafił do piekła. No cóż… takie rzeczy zdarzają
się na tym najpiękniejszym ze światów. Jednak Jack długo nie zagrzał tam
miejsca, gdyż był tak marudny i nieprzystosowany do piekielnych
obyczajów, że zniecierpliwiony szatan skazał go na wieczną tułaczkę po
ziemi, dając mu jedynie palący się węgielek, który pomysłowy Jack włożył
do wydrążonej rzepy.
A teraz pytanie: kiedy z irlandzkiej legendy powstało amerykańskie
święto i dlaczego rzepa została zastąpiona dynią?
Zwyczaj stawiania uśmiechniętych dyń w dniu Hallowen zapoczątkowali
emigranci, a Amerykanie zaadoptowali pomysł na warzywa bardziej trwałe i
okazałe, jakimi są dynie. Lecz dynie to nie tylko zabawna dekoracja, ale
przede wszystkim ceniony środek leczniczy i produkt kulinarny
wykorzystywany do przyrządzenia zup, kremów, sosów – w tym pysznych
sosów do makaronów i ravioli, ciast, tart, placuszków, zapiekanek,
sałatek, chleba… Ech, dynia, dyńka – jak tu cię nie u-w-i-e-l-b-i-a-ć?