Woda po makaronie — 5 pomysłów na wykorzystanie
EkspertOdKuchni
3/2/2023
ok. 4 min
Woda po makaronie jest bardzo często niedoceniana, jednak czy wiesz, że nie bez powodu nazywana jest płynnym złotem? To cenny składnik, który może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów — szczególnie w dobie rosnącej świadomości ekologicznej i dążenia do ograniczenia marnowania żywności. Poznaj 5 pomysłów na sprawdzone sposoby z jej użyciem.
1. Przygotowanie sosu
Jednym z najlepszych rozwiązań na wykorzystanie wody po ugotowaniu makaronu jest przygotowanie sosu, który będzie idealnym dodatkiem do naszych ulubionych dań. Wysoka zawartość skrobi w jej składzie działa jak naturalny zagęstnik, dlatego doskonale sprawdzi się do różnego rodzaju sosów. Bez względu na to, czy używasz makaronu pszennego, ryżowego czy z soczewicy — otrzymasz cenną bazę do przygotowania ulubionego dania. Wystarczy połączyć wodę po makaronie z ulubionymi składnikami i gotować na małym ogniu do uzyskania aksamitnej konsystencji.
2. Gotowanie na parze
Ryż, mięso, warzywa, a może pampuchy? Wszystko to bez problemu ugotujesz na parze z użyciem wody po makaronie. Nie tylko oszczędzasz energię, ale zyskujesz smaczny i zdrowy posiłek. Potrawy nie tracą cennych wartości spożywczych, a także są mniej kaloryczne, co jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Co więcej, możesz użyć tego samego garnka, w którym był gotowany makaron — wystarczy włożyć do niego specjalne sitko, durszlak lub gazę.
3. Do przygotowania ciasta
Jeden składnik, a tak wiele zastosowań! Czy wiesz, że woda, która wcześniej najprawdopodobniej wędrowała do zlewu, teraz może być kluczowym składnikiem nie tylko do sosów, ale także do wypieków? Bez problemu przygotujesz z niej ciasto na pizzę lub chleb, gdzie zastąpi część wody z solą w przepisie. Dzięki wysokiej zawartości skrobi woda po gotowaniu makaronu sprawdzi się jako naturalny spulchniacz, co sprawi, że przygotowane wypieki będą nie tylko pyszne, ale i puszyste.
4. Baza do zupy
Jeżeli wylewasz wodę po makaronie, koniecznie poznaj sposób na wykorzystanie jej jako bazę do zup i bulionów. Mieszanina skrobi, soli i wody będzie doskonałą podstawą do stworzenia aromatycznej i pysznej zupy. Co ciekawe, takie rozwiązanie często stosują szefowie kuchni w restauracjach. Woda po makaronie jest nie tylko sposobem na podbicie smaku, ale i urozmaiceniem tekstury dania — zagęszcza i nadaje kremową konsystencję.
5. Woda po makaronie — nie tylko w kuchni
Kuchnia nie jest jednym miejscem, gdzie można wykorzystać wodę po gotowaniu makaronu. To cenne źródło składników odżywczych pomocne w pielęgnacji włosów i kwiatów, ale także płyn zawierający właściwości czyszczące. Osolona woda to naturalny detergent — zawarta w niej skrobia dobrze sprawdzi się do mycia naczyń, gdzie bez problemu poradzi sobie z tłuszczem i wszelkiego rodzaju zabrudzeniami.
To także doskonały pomysł na stworzenie naturalnej płukanki do włosów, która nie tylko wygładza i nabłyszcza, ale pomaga osiągnąć efekt jak po laminacji. Najlepiej wykorzystać wodę z makaronu bez zawartości soli lub oleju — to skrobia nadaje pożądanego rezultatu. Wystarczy umyć włosy szamponem, a następnie wypłukać w przygotowanym roztworze i gotowe!
Woda po makaronie może posłużyć również do podlania kwiatów — to naturalna odżywka, która świetnie nawodni roślinę i zachowa wilgoć gleby na dłużej. Pamiętaj jednak, aby była ostudzona i nieosolona.
Przepisy i inspiracje na potrawy z wodą po makaronie
Jak już wiadomo, płynne złoto ma wiele zastosowań w kuchni. Nie wylewaj wody po ugotowaniu makaronu do zlewu, a wykorzystaj w pełni jej potencjał i ciesz się smakiem oraz aromatem potraw. Poniżej znajdziesz parę przepisów z jej użyciem. Smacznego!
-
Domowa pizza — kto nie kocha pysznej pizzy z chrupiącymi brzegami? Z tym przepisem zrobisz ją w domu, a z użyciem wody z makaronu bez problemu zastąpisz dwa składniki. Osolona woda wraz z mąką i drożdżami stworzy pyszne i sprężyste ciasto, które po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne. Palce lizać!
-
Spaghetti bolognese, czyli przepis, w którym wystarczy pół szklanki wody po gotowaniu makaronu, aby dodatkowo zagęścić pyszny sos. Danie sprawdzi się nie tylko na obiad dla całej rodziny, ale również w przypadku romantycznych kolacji przy świecach.
-
Pączki na parze (paruchy) — jeżeli nadal zastanawiasz się co zrobić z wodą po makaronie, z tym przepisem masz szansę na wykorzystanie jej do przygotowania przepysznych bułek na parze. Gwarantujemy smak jak u babci!
-
Prosty chleb z garnka — szukasz niebanalnych przepisów? Wypróbuj chleb z garnka, który świetnie sprawdzi się zarówno na poranne śniadania, jak i smaczne kolacje. Dodaj wodę z makaronu zamiast zwykłej wody oraz soli i ciesz się pulchnym wypiekiem!