Wiosna w kuchni
gosia78
8/9/2017
ok. 3 min
Nie bez powodu wiosenne miesiące są uważane za najpiękniejsze w roku. Pierwsze promienie słońca, pierwsze warzywa na targu i pachnące ziołami stragany, feeria barw w ogródku i aura sprzyjająca zakochaniu powoduje euforię i zachwyt nad całą przyrodą.
Niekwestionowane zalety wiosny wiążą się także ze zmianą menu. Chcemy
zadbać o zdrowie, chcemy aktywności fizycznej i szczupłej sylwetki, a
jedynie słuszną drogą wydaje się kupno nowalijek. Idealnie, gdy pochodzą
one ze sprawdzonego źródła – od zaprzyjaźnionych dostawców, czy ze
sklepów, które posiadają certyfikaty ekologiczne. Dużym wyzwaniem jest
hodowla młodych warzyw na… parapecie; przy odrobinie cierpliwości można
doczekać się zielonych listków sałaty czy szpinaku, młodego szczypiorku,
natki pietruszki, rzeżuchy czy rzodkiewki. Jeśli jednak nie mamy
ogrodniczego zacięcia i brak nam czasu na pielęgnację parapetowego
„ogródka”, to najprostszym wyjściem jest zakup nowalijek w warzywniaku.
Świeże warzywa wodzą na pokuszenie nasze oczy i kubki smakowe spragnione
kolorów i soczystości podczas zimowych miesięcy i trudno się im oprzeć.
Przede wszystkim możemy zrezygnować z cięższych, smażonych dań z
dodatkiem zawiesistych sosów i przerzucić się na zdrowsze gotowanie
czyli np. pieczenie, gotowanie na parze, lub w małej ilości wody, z
mniejszą ilością soli i oleju. Wiosna to także idealna pora na zdrowsze
i lekkie potrawy z warzyw i zboża. Teraz łatwiej będzie zastosować mądre
zalecenie dietetyków „pięć porcji warzyw dziennie”, codziennie bo
stragany powoli zaczną zapełniać się nie tylko nowalijkami ze szklarni
ale prawdziwymi warzywami, kuszącymi kolorem i zapachem.
Nasze śniadania można wzbogacić teraz w świeże rzodkiewki, sałaty i
ogórki, jajecznicę i wiosenne sałatki obficie posypać szczypiorkiem a
zamiast majonezu używać np. oliwy. Do tego pieczywo pełnoziarniste a do
picia sok pomarańczowy lub rozgrzewające kakao. Na drugie śniadanie
idealne będą twarożki, jogurty, kefiry, maślanki zawierające probiotyki,
korzystnie wpływające na zdrowie i pomagające utrzymywać odporność.
Wybierając musli z jogurtem można dodatkowo wzbogacić je ulubionym
owocem. Spożycie mięsa można ograniczyć nawet do dwóch porcji w tygodniu
a zamiast mięsa wybierać ryby, pełnoziarniste makarony i ryże. Nawet
kiedy nasza rodzinna to prawie sami zwolennicy mięsnych dań to po zimie
na pewno z przyjemnością spróbują zupy ze świeżych warzyw czy
ziemniaczków z młodą kapustą. Wszystkie będą świeże, pachnące a przede
wszystkim, zdrowe.
Koktajl zmiksowany z wiosennych warzyw z dodatkiem soku z cytryny,
jabłka czy kiwi zapewni organizmowi kompleksowe oczyszczenie i dostarczy
wielu minerałów i witamin, ponieważ wszystkie zielone, świeże pędy
zawierają chlorofil, zwany „żywą krwią” roślin, w budowie cząsteczkowej
przypominający „ludzką” hemoglobinę. Podobną rolę odegrają wiosenne,
chrupiące sałatki z rzodkiewką i ogórkiem, najlepiej z dodatkiem
makaronu, czy młode ziemniaki z koperkiem i kefirem. Jeśli dodatkowo
dostaniemy świeżą botwinkę, młodą marchew i soczystą cebulkę dymkę
możemy mówić o pełni nowalijkowego szczęścia.
A więc – wiosna! Wiosenne szaleństwa w kuchni i wiosenny czas na
eksperymenty kulinarne!