Wiosna na talerzu
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Nareszcie zima nas opuszcza i zamiast krótkich, szarych dni pojawia się troszeczkę więcej słońca. Kolejna pora roku zaoferuje nam bogactwo zapachów, kolorów i smaków. Wiosna to najlepszy czas na lekkie potrawy z warzyw i zbóż, które dodadzą energii, zregenerują i odtrują organizm tym bardziej, że to właśnie długą zimą przyzwyczajamy się do mięsnych i tłustych obiadków, nie urozmaicanych aż tak bardzo jak latem. Zimą także podaż witamin jest najsłabsza dlatego organizm warto wzmocnić teraz sporą dawka świeżych warzyw. W jaki sposób wzbogacić naszą marcową dietę w wiosenny akcent i szybko odzyskać energię po zimie?
Przede wszystkim możemy zrezygnować z cięższych, smażonych dań zdodatkiem zawiesistych sosów i przerzucić się na zdrowsze gotowanieczyli np. pieczenie, gotowanie na parze, lub w małej ilości wody, zmniejszą ilością soli i oleju. Wiosna to także idealna pora na zdrowszei lekkie potrawy z warzyw i zboża. Teraz łatwiej będzie zastosować mądrezalecenie dietetyków „pięć porcji warzyw dziennie”, codziennie bostragany powoli zaczną zapełniać się nie tylko nowalijkami ze szklarniale prawdziwymi warzywami, kuszącymi kolorem i zapachem. Oznakąnadchodzącej wiosny będą młoda kapusta, sałaty, szpinak, rzodkiewki,botwinki nazywane „gwiazdami jednego sezonu”. By mieć pewność, żewarzywa które trafią na nasz talerz nie są hodowane w cieplarniach, wsztucznych warunkach wybierajmy te ze sprawdzonych źródeł a nawetimportowane z ciepłych krajów lub hodujmy je sami. Naszą marcową dietęidealnie urozmaicą bardzo łatwe w hodowli rzeżucha, szczypiorek, natkapietruszki, kiełki i zioła. Wszystkie można wyhodować w domowychwarunkach; na kuchennym parapecie czy balkonie. Zawarte w nich składnikiodżywcze dodadzą energii a oprócz tego pomogą zrzucić zbędny kilogram pozimie :)
Nasze śniadania można wzbogacić teraz w świeże rzodkiewki, sałaty iogórki, jajecznicę i wiosenne sałatki obficie posypać szczypiorkiem azamiast majonezu używać np. oliwy. Do tego pieczywo pełnoziarniste a dopicia sok pomarańczowy lub rozgrzewające kakao. Na drugie śniadanieidealne będą twarożki, jogurty, kefiry, maślanki zawierające probiotyki,korzystnie wpływające na zdrowie i pomagające utrzymywać odporność.Wybierając musli z jogurtem można dodatkowo wzbogacić je ulubionymowocem. Spożycie mięsa można ograniczyć nawet do dwóch porcji w tygodniua zamiast mięsa wybierać ryby, pełnoziarniste makarony i ryże. Nawetkiedy nasza rodzinna to prawie sami zwolennicy mięsnych dań to po zimiena pewno z przyjemnością spróbują zupy ze świeżych warzyw czyziemniaczków z młodą kapustą. Wszystkie będą świeże, pachnące a przedewszystkim, zdrowe.
Mamy nadzieje, że wiosna obudzi w was ochotę na lekkie jedzenie, naszemenu będzie jeszcze bardziej kolorowe i urozmaicone, po zimnie szybkoodzyskamy energię a wprowadzony styl lekkiego i zdrowego gotowaniazagości już na stałe.