Wiosenne owoce sezonowe
EkspertOdKuchni
3/2/2023
ok. 3 min
Rozpoczynający się marzec jest miesiącem przejściowym – powoli żegnamy się z mroźnymi, krótkimi, zimowymi dniami i z niecierpliwością oczekujemy przestawienia zegarów na czas letni. W tym okresie zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa (tzw. nowalijki) i owoce, które prócz walorów smakowych, posiadają również inne cenne właściwości. Niniejszy artykuł poświęcimy tym drugim. Jeśli zatem chcesz dowiedzieć się, jakie owoce sezonowe pojawią się w trakcie wiosennych miesięcy, to przeczytaj nasz wpis!
Polskie owoce sezonowe – wiosna
Owoce dostępne od marca do czerwca, czyli w okresie wiosennym, charakteryzują się wcześniej wspomnianymi właściwościami prozdrowotnymi (dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych) i smakiem, ale również tym, że czas na ich zakup jest ograniczony.
Czy owoce warto jeść wiosną? Odpowiedź jest prosta – tak! Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw natury. Dzięki owocom sezonowym można przecież stworzyć niezliczoną liczbę przepysznych potraw.
Sezonowe owoce w marcu
Najpopularniejszymi owocami pojawiającymi się w marcu są jabłka i gruszki. Oprócz nich w sklepach lub targowiskach dostępne są liczne gatunki owoców importowanych, których uprawa w polskich warunkach klimatycznych jest niemożliwa. Do tej grupy należą m.in.: grejpfruty, pomarańcze, późne odmiany mandarynek, kiwi, cytryny i limonki. Co więcej, w marcu bez problemu zaopatrzymy domową spiżarnię w suszone owoce.
Sezonowe owoce w kwietniu
W kwietniu pojawiają się kolejne odmiany jabłek takie jak boiken czy idared. Gdzieniegdzie może dostać też rabarbar, jednakże to zazwyczaj maj jest miesiącem, w którym ten przepyszny sezonowy owoc pojawia się na ryneczkach czy osiedlowych warzywniakach. Z pozostałych kwietniowych owoców sezonowych warto wspomnieć o orzechach laskowych i włoskich.
Owoce sezonowe w maju
W maju przypada okres panowania, wcześniej wspomnianego, króla wiosennych ciast czy kompotów, czyli rabarbaru. Pomysłów na dania z tym owocem jest bez liku. Można wykorzystać go np. do szarlotki, sorbetu, musu, sosu chutney czy rozmaitych sałatek. Wraz z końcem maja zaczynają pojawiać się również truskawki, które można wykorzystać do deserowych dań wspólnie z rabarbarem – naszą propozycją jest czekoladowe ciasto drożdżowe. Ponadto truskawki będą nieocenionym dodatkiem do włoskiej panna cotty. Jeśli szukasz lekkiego deseru na upalny dzień, przepis ten będzie strzałem w 10-tkę!
W maju pojawia się także porzeczka agrest o słodko-kwaśnym, orzeźwiającym smaku, która idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych, wiosennych deserów. I właśnie w tym miejscu warto wspomnieć o naszej kolejnej propozycji – czterowarstwowym cieście agrestowym na czekoladowym biszkopcie.
Sezonowe owoce w czerwcu
Czerwiec, czyli miesiąc spalający wiosnę z latem, to już prawdziwy rozkwit owocowego szaleństwa. Miłośnicy czerwcowych owoców sezonowych znajdą na sklepowych półkach jagody, maliny dwuletnie (letnie), wiśnie, czerwone porzeczki czy czereśnie. Ponadto nadal bez problemu będzie można zaopatrzyć się nadal w truskawki i agrest.
Jeśli szukasz pomysłów czerwcowymi owocami sezonowymi wypróbuj poniższe przepisy:
- porzeczkowiec, czyli ciasto kakaowe z dżemem porzeczkowym i mascarpone;
- waniliowa tarta z jeżynami, malinami i czerwonymi porzeczkami.
Jedzenie owoców przez cały rok
Owoce warto jeść przez cały rok, ponieważ ich korzystny wpływ na ludzkie zdrowie jest nie do podważenia. Są one bogate w składniki odżywcze, takie jak: witaminy, minerały, błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Dieta bogata w owoce to gwarancja dobrej kondycji organizmu i wysokiej odporności na choroby.