Wiosenne nowalijki

Wiosenne nowalijki

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Natura zatacza krąg, pola zielenią się świeżym zbożem, w ogrodach rosną pierwsze wiosenne kwiaty, gwałtownie rośnie nasz apetyt na nowalijki i aby go zaspokoić wędrujemy po straganach w poszukiwaniu świeżego szczypiorku, młodych ziemniaków czy sałaty i rzodkiewki.
Zima mniej lub więcej daje się nam we znaki. To czas uśpienia, zatrzymania pędu i witaminowe wyciszenie w organizmie. Ale wraz z pierwszymi promieniami na nieco zachmurzonym niebie, tuż przed ujawnieniem się rozpierającej wiosennej energii budzi się w nas ochota na chrupanie, smakowanie, delektowanie się jaskrawymi kolorami i jędrnością świeżych warzyw. Zalecamy jednak zdrowy rozsądek, ponieważ większość nowalijek zawiera niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne (azotany, ołów, rtęć), które wspomagają ich intensywny wzrost, poprawiają wygląd i konserwują. Szczególną uwagę należy zwrócić na pochodzenie: szczypiorku, sałaty, rzodkiewki, buraczków i szpinaku. Względnie „bezpieczne” są: ogórki, ziemniaki, pomidory, marchew i korzeń pietruszki. Po wstępnej selekcji czeka nas już tylko kulinarne szaleństwo z przyrządzaniem kolorowych sałatek, krótko gotowanych zup ze świeżej botwinki, brokułów i kalafiorów przyrządzanych na parze podawanych ze świeżym masłem, zapiekanego groszku czy szpinaku, czy młodych ziemniaczków w „mundurkach”…  Wiosna –  uwielbiam!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły