Wielkie grillowanie
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Miłośnikom dań z rusztu, którym marzy się międzynarodowy sukces polecamy
start w Mistrzostwach Świata w Grillowaniu.
Dla tych, którzy są przekonani o swoich kulinarnych zdolnościach i nie
zależy im na sławie, proponujemy zorganizowanie ogrodowej lub urlopowej
imprezy z grillowanymi daniami. „Kuchnia pod chmurką” zbliża ludzi, a
rozchodzące się we wszystkich kierunkach smakowite zapachy nie
pozostawiają nikogo obojętnym. Warto wrzucić na rozżarzone węgle zioła
czy ziarna jałowca, co pozwoli uzyskać przyjemny i niepowtarzalny
aromat.
Na pierwszy ogień pójdą warzywa (ziemniaki, cukinia, kolby kukurydzy,
cebula, papryka i inne) i czosnkowe grzanki, które możemy podać jako
przystawki, następnie wrzucimy na ruszt marynowane mięsa (piersi
kurczaka, boczek, karkówka, kiełbasa), ryby (pstrąg, dorsz, łosoś) i na
deser owoce (jabłka, banany).
Aby danie było eleganckie i sycące, do grillowanych warzyw i mięsa
wystarczy dodać makaron, sos i w jednej chwili wyczarujemy pyszną
sałatkę. Taki sposób przygotowywania jedzenia ma także i tę zaletę, że
wszyscy zainteresowani widzą poszczególne etapy szykowania potrawy, a
dania znikają z talerzy natychmiast.
Zobacz przepis na [pitę z grillowanym
kurczakiem](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pita-z-grillowanym-kurczakiem)
albo [penne z grillowaną
nektarynką](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/penne-z-grillowana-nektarynka-i-serem-lazur),
a może spróbuj [sałatkę makaronową z grillowanymi
warzywami](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-makaronowa-z-grillowanymi-warzywami-13089)!