Wegetariański piknik
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Nadchodzi czas grillowania i ogrodowych przyjęć. Jeśli znudziło Ci się jedzenie ciężkich mięs i szorowanie grilla to możesz dla odmiany spróbować czegoś lekkiego, kolorowego, smacznego. Czegoś, co będzie przyjemnie skwierczało, ale nie pryśnie złośliwie tłuszczem na ubranie, będzie gotowe w przysłowiowe „trzy minutki”, a Ty będziesz miał czas na rozmowy i zabawianie gości.
Grillowanie warzyw jest nie tylko bardzo dobrym sposobem na zachowanie
witamin w nich zawartych, jest też najłatwiejszą rzeczą pod słońcem.
„Miksujemy” warzywa na szaszłyku (np. pieczarka, papryka, cebula,
zielona fasolka i czosnek) lub przygotowujemy je jako składnik sałatek,
np. z makaronem. Wystarczy, że większe warzywa, takie jak: cukinie,
bakłażany, ziemniaki, pomidory, paprykę przekroimy na pół lub pokroimy w
plastry, a mniejsze tylko oczyścimy i ewentualnie zamarynujemy – tak
postępujemy w przypadku pieczarek, szparagów, czosnku itd. W całości na
ruszt możemy wrzucić kolby kukurydzy i pory. Przygotowane w ten sposób
warzywa nadają się do podania jako danie główne lub przystawki.
Doskonałym dodatkiem będzie zestaw sosów, poczynając od sosu tzatziki,
poprzez sos jogurtowo-czosnkowy z koperkiem lub miętą, aż do sosu
balsamicznego z orzechami włoskimi podkreślającymi smak i chrupkość
warzyw.
Dobrym pomysłem będą wszelkie warzywne fantazje, np. papryka z
nadzieniem z kaszy kuskus i koziego sera, czy grillowane pomidory
faszerowane drobnym makaronem i zapiekane z mozzarellą. Wystarczy
popuścić cugle wyobraźni, wybrać warzywa i rozesłać zaproszenia do
przyjaciół na kolorowe BBQ (barbecue; rodzaj przyjęcia na świeżym
powietrzu, a także nazwa piecyka)!