Wegetariański piknik

Wegetariański piknik

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Nadchodzi czas grillowania i ogrodowych przyjęć. Jeśli znudziło Ci się jedzenie ciężkich mięs i szorowanie grilla to możesz dla odmiany spróbować czegoś lekkiego, kolorowego, smacznego. Czegoś, co będzie przyjemnie skwierczało, ale nie pryśnie złośliwie tłuszczem na ubranie, będzie gotowe w przysłowiowe „trzy minutki”, a Ty będziesz miał czas na rozmowy i zabawianie gości.
Grillowanie warzyw jest nie tylko bardzo dobrym sposobem na zachowanie witamin w nich zawartych, jest też najłatwiejszą rzeczą pod słońcem. „Miksujemy” warzywa na szaszłyku (np. pieczarka, papryka, cebula, zielona fasolka i czosnek) lub przygotowujemy je jako składnik sałatek, np. z makaronem. Wystarczy, że większe warzywa, takie jak: cukinie, bakłażany, ziemniaki, pomidory, paprykę przekroimy na pół lub pokroimy w plastry, a mniejsze tylko oczyścimy i ewentualnie zamarynujemy – tak postępujemy w przypadku pieczarek, szparagów, czosnku itd. W całości na ruszt możemy wrzucić kolby kukurydzy i  pory. Przygotowane w ten sposób warzywa nadają się do podania jako danie główne lub przystawki. Doskonałym dodatkiem będzie zestaw sosów, poczynając od sosu tzatziki, poprzez sos jogurtowo-czosnkowy z koperkiem lub miętą, aż do sosu balsamicznego z orzechami włoskimi podkreślającymi smak i chrupkość warzyw. Dobrym pomysłem będą wszelkie warzywne fantazje, np. papryka z nadzieniem z kaszy kuskus i koziego sera, czy grillowane pomidory faszerowane drobnym makaronem i zapiekane z mozzarellą. Wystarczy popuścić cugle wyobraźni, wybrać warzywa i rozesłać zaproszenia do przyjaciół na kolorowe BBQ (barbecue; rodzaj przyjęcia na świeżym powietrzu, a także nazwa piecyka)!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły