W karnawale

W karnawale

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Święto Trzech Króli rozpoczyna karnawałową ucztę, która trwa do Środy Popielcowej rozpoczynającej Wielki Post i oczekiwanie na Wielkanoc.
Na całym świecie karnawał to czas balów maskowych, hucznych zabaw i „nieumiarkowania w jedzeniu i piciu”. Na stołach królują tłuste mięsiwa, ciasta i wszelkie kulinarne rozpasanie. Najsłynniejsze bale maskowe odbywają się w Wenecji, a największe parady w Rio de Janeiro. polski grunt maskarady i bale karnawałowe zaszczepiła królowa Bona Sforza i jej dwór. Pełne fantazji „zapusty” były czasem biesiad i ucztowania dla biednych i bogatych. Nawet  popularne warszawskie „reduty” tolerancyjnie przyjmowały osoby niższego stanu, jeśli pojawiły się one na balu w masce. W ostatnie dni karnawału, szczególnie w tłusty czwartek, na stołach nie mogło zabraknąć dziczyzny oraz smażonych na tłuszczu słodkich racuchów, blinów, pampuchów, ciast, pączków i faworków. Dania popijano szlachetnymi winami reńskimi, węgierskimi, gdańską wódka i domowymi nalewkami…
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły