Urzekający wiśniowy sad

Urzekający wiśniowy sad

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Słodko-gorzki zapach kwitnących wiśni pod koniec lata został zamieniony na soczyste, ciemnoczerwone, prawie bordowe, owoce, które nabrzmiałe letnim słońcem z ochotą poddają się różnorakim kulinarnym zabiegom, by następnie na długie miesiące powędrować w ciemne czeluście piwnic, a w wyjątkowym czasie umilać nam jesienne i zimowe dni swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Drzewko wiśni możemy potraktować tak, jak Japończycy, którzy zachwyceni panoszącą się wokół delikatną różowością chodzą całą wiosnę z głowami zadartymi do góry. Jednak ich przekonanie, że wiśnia jest wyłącznie rośliną ozdobną, kończy się w momencie, gdy owoce zawiązują się i dojrzewają. Europejczycy mają mniej romantyczny charakter i dostrzegają także "użytkową" wartość wiśni w domowej apteczce (zaparzone liście są dobre na przeziębienie) i w kuchni. Największym wiśniowym hitem, na który co roku czekają i dorośli i dzieci, są pełne aromatu, lekko kwaskowate konfitury, gdzie jest szansa na wyłowienie prawie całych, wypestkowanych owoców zanurzonych w przyjemnie gęstym i słodkim syropie. Innym pomysłem na przetworzenie owoców są wiśniowe dżemy, galaretki i kompoty, a dla starszych nalewki i wiśniaki. Niektórzy potrzebują nieco więcej czasu na decyzję i celebrują kulinarne fantazjowanie z wiśnią w roli głównej: czy mam ochotę na wiśnie w czekoladzie, czy chętniej zjem kandyzowaną ozdobę z figlarnym ogonkiem na torcie? W takim przypadku polecamy zamrożenie owoców i dokładne przemyślenie sprawy.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły