Zamieńmy gotowanie dla dzieci na… gotowanie z dziećmi!
1. Przepisy dla dzieci, czyli kuchenne posiłki najmłodszych!
Często rodzice uważają, że miejsce dziecka powinno być jak najdalej od kuchni. Obawy, że zrobi sobie krzywdę, a kuchnia będzie wyglądała jak po przejściu tornada, wygrywają z wizją wspólnego gotowania. Żyjemy w pośpiechu – to jasne, jednak czasem warto przystopować. Potraktujmy przygotowanie posiłku jako naukę! Wspólny czas spędzony w kuchni to świetna okazja na uczenie się kolorów, zapachów, zdobyciu wiedzy na temat żywności, czy poznawanie technik gotowania. Chyba każdy rodzic znajdzie chociaż chwilę na edukację własnego dziecka?
Co mogą robić dzieci w kuchni? Od najprostszych rzeczy takich jak np. mieszanie sosów lub dodawanie jogurtu do sałatki po proste przepisy dla dzieci. W internecie znajdziecie mnóstwo szybkich, prostych i co najważniejsze bezpiecznych przepisów. Przekonajcie się, że gotowanie dla dzieci i gotowanie z dziećmi, to nie tylko pomysł na oryginalne dania, ale też sposób na umocnienie Waszej więzi z maluchem. Będzie pysznie!
2. Gotowanie, przepisy, dzieci i sklep. Czy to może się udać?
Dzieci uwielbiają robić listy zakupów! Wykorzystaj to i pozwól mu wziąć udział w planowaniu posiłków. Będzie czuło się odpowiedzialnie. Przeanalizujcie razem listę i porozmawiajcie, czym należy kierować się podczas wyboru produktów. Zwróć uwagę w sklepie na zawartość tłuszczu w produktach, opowiedz o różnicy jakości pieczywa.
Wypracujesz u dziecka nawyk zakupowy, sprawisz, że w przyszłości przed kupieniem słonek przekąski sprawdzi jej skład. A to przecież wystarczy, aby odłożył ten „przysmak”.
Dzieci zdecydowanie lepiej też odnajdą się w kuchni, kiedy będą wykorzystywać produkty zakupione przez nie – to wyzwoli ich kulinarną kreatywność!
3. Dobre przepisy dla dzieci. Czyli skąd się bierze otyłość?
Z roku na rok poziom dzieci walczących z otyłością wzrasta. Obecnie osiągnął już 16%. Jak zaprzestać tendencji wzrostowej? Nawyki żywieniowe kształtują się w ciągu pierwszych 3 lat życia. To od nas zależy, co podamy dziecku po odstawieniu mleka. Od tej pory każda decyzja może zaważyć na dalszym rozwoju pociechy. Dowiedziono, że najrozsądniej jest wprowadzić w dietę dziecka wodę mineralną, niesmakową, naturalne soki. Innym cennym nawykiem jest nauka jedzenia śniadania, które dla dzieci musi być kolorowe i kreatywne.
Szukacie inspiracji? Spróbujecie:
+ przepisu na jajka w koszulce na tostach
+ prostego przepisu na naleśniki kakaowe
- aromatycznego sposobu na
Kolejnym istotnym punktem jest wielkość porcji. Nie należy zmuszać dziecka do jedzenia – jako niemowlę samo wiedziało, kiedy jest głodne, a kiedy przestać jeść. Podobnie jest z przyprawianiem dań. Nie kierujmy się własnymi odczuciami smakowymi. Dziecko dopiero kształtuje swoje upodobania smakowe, przyzwyczajmy go do dużych ilości cukru i soli. Dzieci w kuchni nie wiedzą, co mogą, a czego nie – ustalmy te zasady i nauczmy ich zdrowych nawyków.
Pomysł na ciekawy obiad dla najmłodszych? Z pewnością będą zachwyceni makaronowymi muffinkami z szynką!
- Fast food – trująca nagroda kontra czas z dziećmi w kuchni
Nie dbając o zdrowe przyzwyczajenia żywieniowe, robimy krok do chorób serca, insulinoodporności, cukrzycy i szeregu innych chorób cywilizacyjnych. Nie traktujmy fast food–ów jako nagrody. To od nas zależy, jak dziecko będzie traktowało te pełne tłuszczu i soli dania. Wybierzcie inny rodzaj nagrody, na przykład wspólne pieczenie ciasta o małej zawartości tłuszczu i cukru – gotowanie samo w sobie jest dla dzieci wielką nagrodą. Pomyśl o domowym cieście drożdżowym z owocami. Brzmi kusząco? Wyrabianie ciasta będzie świetną zabawą!
- Twoje dziecko jest niejadkiem? Mamy na to przepis!
Jak to jest, że niektóre maluchy mają tendencję do nadwagi, a niektóre to niejadki? Z czego to wynika? 1 rok życia to czas poznawania smaków i przyzwyczajania się do nich. Ukrywanie przez miksowanie składników powszechnie uważanych za nielubiane przez dzieci jest błędem. Zaprośmy dzieci do kuchni, pokażmy im, jak smakują warzywa i owoce. Zwróćmy uwagę na ich piękne kolory, kształty i zapachy. Dzieci w kuchni będą się czuły jak w krainie pełnej smaków, zapachów, kolorów. Przedstawmy zdrową żywność jako coś zachwycającego i ciekawego!
Najważniejsze w całej edukacji żywieniowej dzieci jest dawanie im dobrego przykładu. Pociechy uwielbiają nas naśladować. Niech dzieci w kuchni staną się bardzo mile widzianym gościem, a gotowanie dla dzieci, zamieńmy czasami na gotowanie z nimi! Są przecież przepisy dla dzieci, które są zarówno pyszne, jak i bezpieczne! Zacznijcie od razu, to wszystkim wyjdzie na dobre!