Twoje dziecko rzadko bywa w kuchni? Zmień to! Oto 5 korzyści gotowania z dziećmi!

Twoje dziecko rzadko bywa w kuchni? Zmień to! Oto 5 korzyści gotowania z dziećmi!

m7

2/1/2018

ok. 4 min


Dzieci w kuchni nie zawsze są mile widzianym gościem. Dlaczego? Rodzice często boją się, aby nie stała się im krzywda, albo po prostu uważają, że mogą im przeszkadzać. To błąd! Pamiętajmy – czym skorupka za młodu nasiąknie… W czasach fast foodów oraz dań gotowych przebywanie z dziećmi w kuchni może zaowocować wykształceniem się w przyszłości bardzo zdrowych nawyków żywieniowych!
**Zamieńmy gotowanie dla dzieci na… gotowanie z dziećmi!** **1. Przepisy dla dzieci, czyli kuchenne posiłki najmłodszych!** **Często rodzice uważają, że miejsce dziecka powinno być jak najdalej od kuchni. Obawy, że zrobi sobie krzywdę, a kuchnia będzie wyglądała jak po przejściu tornada, wygrywają z wizją wspólnego gotowania. Żyjemy w pośpiechu – to jasne, jednak czasem warto przystopować. Potraktujmy przygotowanie posiłku jako naukę! Wspólny czas spędzony w kuchni to świetna okazja na uczenie się kolorów, zapachów, zdobyciu wiedzy na temat żywności, czy poznawanie technik gotowania. Chyba każdy rodzic znajdzie chociaż chwilę na edukację własnego dziecka?** Co mogą robić dzieci w kuchni? Od najprostszych rzeczy takich jak np. mieszanie sosów lub dodawanie jogurtu do sałatki po proste przepisy dla dzieci. W internecie znajdziecie mnóstwo szybkich, prostych i co najważniejsze bezpiecznych przepisów. Przekonajcie się, że gotowanie dla dzieci i gotowanie z dziećmi, to nie tylko pomysł na oryginalne dania, ale też sposób na umocnienie Waszej więzi z maluchem. Będzie pysznie! 2. Gotowanie, przepisy, dzieci i sklep. Czy to może się udać? Dzieci uwielbiają robić listy zakupów! Wykorzystaj to i pozwól mu wziąć udział w planowaniu posiłków. Będzie czuło się odpowiedzialnie. Przeanalizujcie razem listę i porozmawiajcie, czym należy kierować się podczas wyboru produktów. Zwróć uwagę w sklepie na zawartość tłuszczu w produktach, opowiedz o różnicy jakości pieczywa. Wypracujesz u dziecka nawyk zakupowy, sprawisz, że w przyszłości przed kupieniem słonek przekąski sprawdzi jej skład. A to przecież wystarczy, aby odłożył ten „przysmak”. Dzieci zdecydowanie lepiej też odnajdą się w kuchni, kiedy będą wykorzystywać produkty zakupione przez nie – to wyzwoli ich kulinarną kreatywność! 3. Dobre przepisy dla dzieci. Czyli skąd się bierze otyłość? Z roku na rok poziom dzieci walczących z otyłością wzrasta. Obecnie osiągnął już 16%. Jak zaprzestać tendencji wzrostowej? Nawyki żywieniowe kształtują się w ciągu pierwszych 3 lat życia. To od nas zależy, co podamy dziecku po odstawieniu mleka. Od tej pory każda decyzja może zaważyć na dalszym rozwoju pociechy. Dowiedziono, że najrozsądniej jest wprowadzić w dietę dziecka wodę mineralną, niesmakową, naturalne soki. Innym cennym nawykiem jest nauka jedzenia śniadania, które dla dzieci musi być kolorowe i kreatywne. Szukacie inspiracji? Spróbujecie: + przepisu na jajka w koszulce na tostach  + prostego przepisu na naleśniki kakaowe - aromatycznego sposobu na https://uwielbiam.pl/przepis/kasza-jaglana-z-jablkiem-i-cynamonem Kolejnym istotnym punktem jest wielkość porcji. Nie należy zmuszać dziecka do jedzenia – jako niemowlę samo wiedziało, kiedy jest głodne, a kiedy przestać jeść. Podobnie jest z przyprawianiem dań. Nie kierujmy się własnymi odczuciami smakowymi. Dziecko dopiero kształtuje swoje upodobania smakowe, przyzwyczajmy go do dużych ilości cukru i soli. Dzieci w kuchni nie wiedzą, co mogą, a czego nie – ustalmy te zasady i nauczmy ich zdrowych nawyków. Pomysł na ciekawy obiad dla najmłodszych? Z pewnością będą zachwyceni [makaronowymi muffinkami z szynką](https://uwielbiam.pl/przepis/makaronowe-muffinki-z-szynka)! 1. Fast food – trująca nagroda kontra czas z dziećmi w kuchni Nie dbając o zdrowe przyzwyczajenia żywieniowe, robimy krok do chorób serca, insulinoodporności, cukrzycy i szeregu innych chorób cywilizacyjnych. Nie traktujmy fast food–ów jako nagrody. To od nas zależy, jak dziecko będzie traktowało te pełne tłuszczu i soli dania. Wybierzcie inny rodzaj nagrody, na przykład wspólne pieczenie ciasta o małej zawartości tłuszczu i cukru – gotowanie samo w sobie jest dla dzieci wielką nagrodą. Pomyśl o domowym cieście drożdżowym z owocami. Brzmi kusząco? Wyrabianie ciasta będzie świetną zabawą! 1. Twoje dziecko jest niejadkiem? Mamy na to przepis! Jak to jest, że niektóre maluchy mają tendencję do nadwagi, a niektóre to niejadki? Z czego to wynika? 1 rok życia to czas poznawania smaków i przyzwyczajania się do nich. Ukrywanie przez miksowanie składników powszechnie uważanych za nielubiane przez dzieci jest błędem. Zaprośmy dzieci do kuchni, pokażmy im, jak smakują warzywa i owoce. Zwróćmy uwagę na ich piękne kolory, kształty i zapachy. Dzieci w kuchni będą się czuły jak w krainie pełnej smaków, zapachów, kolorów. Przedstawmy zdrową żywność jako coś zachwycającego i ciekawego! Najważniejsze w całej edukacji żywieniowej dzieci jest dawanie im dobrego przykładu. Pociechy uwielbiają nas naśladować. Niech dzieci w kuchni staną się bardzo mile widzianym gościem, a gotowanie dla dzieci, zamieńmy czasami na gotowanie z nimi! Są przecież przepisy dla dzieci, które są zarówno pyszne, jak i bezpieczne! Zacznijcie od razu, to wszystkim wyjdzie na dobre!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły