Truskawkowa afera
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Obecnie jest jednym z najbardziej popularnych owoców, ale jeszcze 300 lat temu była prawdziwym rarytasem, na który mogli sobie pozwolić tylko możni tego świata. Pojawia się na przełomie maja i czerwca, długo wyczekiwana i zbyt krótko goszcząca na naszych stołach, słodka i pachnąca Królowa Lata – Truskawka.
Historia powstania tego owocu jest krótka; około roku 1712 Francuz
Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomki: wirginijską i chilijską,
otrzymując wielkoowocową odmianę, która otrzymała nazwę systemową
Fragaria grandiflora Duch, i która stała się sensacją niejednej wystawy
ogrodniczej. Dzięki tak dużemu zainteresowaniu dziś możemy się cieszyć
wieloma odmianami truskawek, które kwitną i owocują aż do późnej
jesieni. Obecnie nowością na rynku są dekoracyjne pineberries białe
truskawki o smaku ananasa, z czerwonymi pestkami.
Najlepszy smak mają świeże truskawki z ogrodu; obniżają poziom
cholesterolu, neutralizują substancje toksyczne, zawierają łatwo
przyswajalny cukier, szereg mikro- i makroelementów, witaminy z grupy B,
witaminę A i PP oraz ogromne ilości witaminy C. Truskawki mają
dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie, ale także na urodę, np. furorę
robią odchudzające kuracje truskawkowe (należy zajadać po pół kilograma
owoców przez trzy dni do pięciu razy dziennie) i maseczki (rozjaśniają i
uelastyczniają skórę).
Przemysł spożywczy oferuje nam bogaty truskawkowy asortyment, poczynając
od owoców mrożonych, poprzez truskawkowe jogurty, serki i słodycze, aż
do napojów i herbaty. Gdy wykażemy się zapobiegliwością, sezon na
truskawki będzie w naszym domu trwał przez cały rok, a to za sprawą
kompotów, konfitur, dżemów, sorbetów, sałatek z odrobiną octu
balsamicznego. Tymczasem wykorzystajmy świeże truskawki nie tylko do
dekoracji ciast i deserów (szczególnie polecamy deser Crumble, czyli
owoce zapiekane pod kruszonką), ale także do zrobienia pierogów i
knedli, naleśników i makaronów, musów (np. jako mus-sos do łososia),
kremów, koktajli, zup i chłodników, galaretek i lodów – jak się okazuje
truskawka ma setki zastosowań i możliwości.
Wiadomo, truskawki z bitą śmietaną, czekoladą i czy cukrem mają swój
urok, ale najbardziej ekstrawaganckie dania wyjdą nam z połączenia
różnych smaków. Warto spróbować truskawek w rokpolowej galaretce
posypanych grubo mielonym pieprzem, delektować się słodyczą truskawek
podkreśloną ostrym serowym fondue z chilli lub truskawkową leguminą z
zielonym kardamonem. Na uwagę zasługuje również słynny już szampan
podawany z truskawkami, gdzie bąbelki rozgryza się na równi z małymi
truskawkowymi pesteczkami – jak niewiele trzeba, aby poczuć się
luksusowo!