Truskawkowa afera

Truskawkowa afera

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Obecnie jest jednym z najbardziej popularnych owoców, ale jeszcze 300 lat temu była prawdziwym rarytasem, na który mogli sobie pozwolić tylko możni tego świata. Pojawia się na przełomie maja i czerwca, długo wyczekiwana i zbyt krótko goszcząca na naszych stołach, słodka i pachnąca Królowa Lata – Truskawka.
Historia powstania tego owocu jest krótka; około roku 1712  Francuz Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomki: wirginijską i chilijską, otrzymując wielkoowocową odmianę, która otrzymała nazwę systemową Fragaria grandiflora Duch, i która stała się sensacją niejednej wystawy ogrodniczej. Dzięki tak dużemu zainteresowaniu dziś możemy się cieszyć wieloma odmianami truskawek, które kwitną i owocują aż do późnej jesieni. Obecnie nowością na rynku są dekoracyjne pineberries białe truskawki o smaku ananasa, z czerwonymi pestkami. Najlepszy smak mają świeże truskawki z ogrodu; obniżają poziom cholesterolu, neutralizują substancje toksyczne, zawierają łatwo przyswajalny cukier, szereg mikro- i makroelementów, witaminy z grupy B, witaminę A i PP oraz ogromne ilości witaminy C. Truskawki mają dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie, ale także na urodę, np. furorę robią odchudzające kuracje truskawkowe (należy zajadać po pół kilograma owoców przez trzy dni do pięciu razy dziennie) i maseczki (rozjaśniają i uelastyczniają skórę). Przemysł spożywczy oferuje nam bogaty truskawkowy asortyment, poczynając od owoców mrożonych, poprzez truskawkowe jogurty, serki i słodycze, aż do napojów i herbaty.  Gdy wykażemy się zapobiegliwością, sezon na truskawki będzie w naszym domu trwał przez cały rok, a to za sprawą kompotów, konfitur, dżemów, sorbetów, sałatek z odrobiną octu balsamicznego. Tymczasem wykorzystajmy świeże truskawki nie tylko do dekoracji ciast i deserów (szczególnie polecamy deser Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką), ale także do zrobienia pierogów i knedli, naleśników i makaronów, musów (np. jako mus-sos do łososia), kremów, koktajli, zup i chłodników, galaretek i lodów – jak się okazuje truskawka ma setki zastosowań i możliwości. Wiadomo, truskawki z bitą śmietaną, czekoladą i czy cukrem mają swój urok, ale najbardziej ekstrawaganckie dania wyjdą nam z połączenia różnych smaków. Warto spróbować truskawek w rokpolowej galaretce posypanych grubo mielonym pieprzem, delektować się słodyczą truskawek podkreśloną ostrym serowym fondue z chilli lub truskawkową leguminą z zielonym kardamonem. Na uwagę zasługuje również słynny już szampan podawany z truskawkami, gdzie bąbelki rozgryza się na równi z małymi truskawkowymi pesteczkami – jak niewiele trzeba, aby poczuć się luksusowo!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły