Tostożercy są wśród nas

Tostożercy są wśród nas

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Jadane na śniadanie lub do popołudniowej herbaty tosty są popularne już od wieków, a pierwsze „przepisy” na uzdatnianie czerstwego pieczywa pochodzą z IV wieku, kiedy to namoczone w mleku kromki pszenicznego chleba lekko podpiekano i podawano na słodko wraz z odrobiną miodu.
Przez wieki z oszczędności oraz z szacunku do chleba próbowano przywrócić czerstwe kromki do kuchennego obiegu poprzez nasączenie go wodą lub mlekiem, a następnie podpieczenie go z obu stron. Ten sposób wykorzystywania suchego pieczywa był popularny w XIV-wiecznych Niemczech, gdzie danie otrzymało miano „biedny rycerz”, jak i w XV-wiecznej Anglii, gdzie tak podane pajdy chleba lub okrawki z bułek nazywano „pain perdu”. Obecnie kromki namoczone wcześniej w jajeczno-mlecznej masie i podsmażone z obu stron na smacznie złoty kolor serwowane są jako tosty francuskie, w wersji ekstrawaganckiej oprószone mgiełką cukru. Obecnie do tostów używane jest specjalne pszenne pieczywo, a kromki podpiekane są w opiekaczu lub tosterze, który pozwala na komponowanie niecodziennych smakowo połączeń, np. z dodatkiem sera brie i żurawiny, „męskich” pajd z chrupiącym boczkiem, czy lekkich tostów z ananasem. Dobrze jest się trochę porozpieszczać i podelektować smaczną, sycącą przekąską. Który sposób będzie dla Ciebie najsmaczniejszy?
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły