Terapia s(z)okowa
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Świeżo wyciskane soki to bomba witaminowa i błyskawiczny sposób na odzyskanie energii. Taka kuracja gwarantuje nam całkowitą regenerację, ponieważ wypłukuje z organizmu toksyny, rozpuszcza nagromadzone złogi oraz przywraca stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu.
Wystarczy, że zaopatrzymy się w sokowirówkę i wielki kosz na warzywa i
owoce. Fantazja podpowie nam, na jaki sok nasz organizm ma dziś ochotę,
a nos poprowadzi nas do stoiska z dojrzałymi, świeżymi warzywami i
owocami.
Dietetycy zalecają picie soków jednorodnych, czyli przyrządzanych z
samych warzyw lub z samych owoców – i tuż po ich wyciśnięciu (do 20
minut), ponieważ z każdą sekundą traci on swe cudowne właściwości. W
jamie ustnej wytwarzane są enzymy, które rozpoczynają proces trawienia
soków i ich rozkładu na witaminy, minerały i składniki odżywcze, więc
dobrze jest podelektować się chwilkę każdym łyczkiem. Wyjątkiem jest sok
z buraków, który powinien odstać w lodówce 2-3 godziny, wtedy nie jest
już tak kaloryczny i nie podrażnia śluzówki.
Najbardziej popularne soki to: sok marchewkowy, pomidorowy, jabłkowy,
pomarańczowy oraz mieszanki warzywne (np. marchew i szpinak
przeciwdziałający anemii) lub owocowe (np. pomidory, jabłka, dynia i
cytryna oczyszczający organizm ze śluzu). Soki stosowane są również w
profilaktyce antynowotworowej, na całym świecie znana jest terapia
Gersona, która opiera się na piciu świeżych soków z upraw ekologicznych
i ma na celu rekonstrukcję potężnych systemów obronnych organizmu – a
wszystko to odbywa się w sposób smaczny i kolorowy. Kto chce być zdrowy?
Ręka do góry!